|
|
Wilgotność podczas inkubacji
|
|
higrometr wskazówkowy |
Stała wilgotność w inkubatorze jest mniej ważna dla samego procesu niż stała temperatura. W czasie od złożenia jaja do jego wyklucia prawidłowo powinno ono stracić ok. 13- 15% swojej wagi ( dla niektórych gatunków ta utrata wagi jest wyższa jak np. dla gniazdowników). Jajka mogą dość dobrze znosić wahania wilgotności, tak długo jak dług zostanie utrzymany prawidłowy spadek wagi do momentu lęgu, jednak nie jest to pożądanym.
Doświadczenie pokazuje, iż bardzo dokładne utrzymanie stałego poziomu wilgotności jest mniej ważne gdy używamy inkubatorów kontaktowych. Najprawdopodobniej dlatego, iż jajo znajduje się w bardziej naturalnym, pod względem przepływu powietrza, środowisku. Jakkolwiek cyfrowe kontrolery wilgotności są dostępne w inkubatorach kontaktowych i inkubatorach o wymuszonym przepływie powietrza .
Spadek wagi jajka zależy od następujących czynników:
- Rodzaju jajka
- Wentylacji
- Sposobu obchodzenia się z jajkiem
- Diety rodziców
- Od czasu i pory roku w jakim zostało złożone
|
termometr mokry |
Istnieją dwa wskaźniki, które pomagają określić prawidłowy poziom wilgotności.
Po pierwsze bańka powietrzna, która powiększa się w czasie postępu inkubacji i aby ją uwidocznić jajko należy podświetlić.
Drugim wskaźnikiem jest utrata wagi. Jeśli zważy się jajko przed jego umieszczeniem w inkubatorze i kontynuując pomiary podczas okresu wylęgania, to można będzie te wyniki umieścić na wykresie i porównać je z wystandaryzowanym wykresem, aby porównać czy utrata wagi jaja mieści się w określonych średnich granicach. Następnie podług wykresu i uzyskanych wyników możemy indywidualnie dostosować poziom wilgotności dla danego dnia w procesie inkubacji. Główną zasadą jest, że w momencie zbyt dużego spadku wagi należy zwiększyć poziom wilgotności i na odwrót. Jeśli waga jaja jest zbyt duża należy obniżyć jej poziom.
Wszystkie inkubatory powinny mieć możliwość dostosowywania poziomu wilgotności. Istnieją dwa kontrolowalne czynniki wpływające na jej poziom. Są to obszar powierzchni wody oraz ilość świeżego powietrza, wciąganego przez wentylator. Im większa powierzchnia wody i im mniejsza ilość dopływu świeżego powietrza tym większa wilgotność wewnątrz inkubatora. Jedną z metod na zwiększenie obszaru powierzchni wody jest użycie bibuły lub parujących podkładek. Kończąc także środowisko (pomieszczenie) w jakim umieszczony jest inkubator może mieć wpływ na prawidłową kontrolę stanu wilgotności. Jeśli powietrze w pomieszczeniu jest bardzo suche to poziom wilgotności wewnątrz inkubatora będzie niższy, niż gdy np. powietrze w pomieszczeniu byłoby bardzo wilgotne. Tak samo powietrze bardzo zimne nie może utrzymać dużo pary wodnej, więc kiedy ogrzejemy zimne powietrze to poziom wilgotności będzie bardzo niski. Tak właśnie dzieje się kiedy ogrzewamy dom zimą, a także w środku inkubatorów. Wynika z tego, że poziom wilgotności jest niższy zimą niż latem, o czym nie powinniśmy zapominać.
Niektórzy hodowcy posuwają się do stosowania wyrafinowanych metod kontroli środowiska panującego wewnątrz inkubatora oraz do niwelowania i uprzedzania skutków okresowych wahań wilgotności. W ekstremalnych przypadkach usuwają oni fragmenty skorupki jajka aby spowodować większą utratę wody, lub zakrywają oni fragmenty skorupki taśmą aby w ten sposób zredukować utratę wody. Metody te są polecane tylko ekspertom jako metody wysokiego ryzyka uszkodzenia jaja.
Podczas wykluwania się piskląt wymagany jest wyższy poziom wilgotności niż podczas trwania inkubacji. Na około dzień przed wykluciem należy zapewnić wyższą wilgotność, ma to na celu zapobieżenie wysychaniu błon jajka gdy kurczak zaczyna się wykluwać. Aby zbyt szybko wysychające błony nie utrudniały lub nawet nie umożliwiały pisklęciu ich przebicia i wydostania się na zewnątrz. Dlatego w czasie klucia wilgotność powinna być na poziomie 60%.
|
|
|
Komentarze (1)Autor: ~Kiity (2020-09-14, 23:29:08) [odpowiedzi: 0] (IP: 78.154.79.17)Odpowiedz Temat: Mam pytanie - niestety 10 kurczaków (na 29) wykluło się z obrzękami stawów kolanowych (nie mogą stanąć na nogach, mimo iż są prawidłowo podgięte,ale opuchnięte) . Czy może to być spowodowe zbyt duza wilgotnością w trakcie inkubacji... [->] |
|