Inkubatory naśladują naturalne warunki panujące w gnieździe.
Najważniejszą różnicą między naturalnym kluciem jaj a sztucznym jest taka, że w naturalnym środowisku rodzic zapewnia ciepło przez bezpośredni kontakt ciała z jajkiem, a w sztucznych warunkach jajo jest otaczane przez ciepłe powietrze. Może się to na pierwszy rzut oka wydawać mało znaczące, ale ważne badania akademickie prowadzone przez J. Scott'a Turner'a z Uniwersytetu Stanowego Nowy Jork i z Uniwersytetu w Kapsztadzie ujawniły niespodziewanie znaczne różnice w zachowaniu jaj wysiadywanych przez kontakt niż przez konwekcje cieplną. Istotnym jest, że jaja inkubowane w klujniku o wymuszonym przepływie powietrza pozostają w niemalże stałej temperaturze przez cały okres wylęgania; oczywiście nastąpi wzrost temperatury zarodka pod koniec okresu inkubacji w wyniku jego zwiększonego metabolizmu, ale poza tym całe jajko pozostanie w temperaturze bliskiej temperaturze powietrza w klujniku. Dla porównania jaja
|
To niestety nie jest inkubator domowy |
wylęgane naturalnie lub w inkubatorze kontaktowym wykazują znaczące różnice temperatur. Ciepło przenika do jajka przez stosunkowo małe pola przepływu ciepła, które są dlatego cieplejsze niż reszta skorupki jajka, która poza tymi miejscami jest chłodniejsza.
W inkubacji kontaktowej, temperatura zarodka ma tendencję do obniżania się w późniejszym stadium wylęgania, jako wynik zarodkowego krążenia krwi, które to jest znacznie ważniejsze niż jego metabolizm w determinacji rozkładu temperatury i przepływu ciepła w jajku. Jest to twierdzenie stojące trochę wbrew poprzedniemu sposobowi rozumowania, iż metabolizm rozwijającego się zarodka jest dominującą składową i powodem do wzrostu temperatury jaja. Niepodważalnym faktem jest, że zarodek rosnąc musi przemieszczać się ze swojego oryginalnego miejsca położenia na górę woreczka żółtkowego w miejsce chłodniejsze, co także w naturalnym środowisku powoduje, iż temperatura zarodka ulega redukcji. Te ważne odkrycia podkreślają zaskakujące różnice pomiędzy naturalna a sztuczną inkubacją, ale są i inne.
Jajka w naturalnym środowisku są poddawane ciągłym naprzemiennym procesom ocieplania i ochładzania, wentylacji kiedy to ptak wysiadujący jajka opuszcza gniazdo aby nakarmić się lub by bronić terytorium.
Pierwszy inkubator kontaktowy, powinien być postrzegany jako taki który naśladuje ptaka jak i gniazdo. Skóra przyczepiona do pokrywki naśladuje ciało wysiadującego ptaka, dotyka ona górnych części jajek. Pokrywka ta zapewnia także, poprzez jej periodyczne podnoszenie, omiatanie jaj świeżym powietrzem , niemalże tak samo jak wtedy gdy rodzic wstaje lub opuszcza gniazdo. Skóra na pokrywie delikatnie ale i zarazem dokładnie przylega do jaj, zapewniając dobre warunki termiczne.
Komora na jajka zastępuje gniazdo, stwarza ona bezpieczna środowisko dla jaj, świeże powietrze jest doprowadzane poprzez materiał wyścielający "gniazdo", a operator ma możliwość regulacji poziomu wentylacji. Gniazda różnych gatunków ptaków różnią się od siebie, a w szczególności od przepuszczalności dla gazów. Należy dopasowywać zatem ilość materiału wyścielającego indywidualnie, aby uniknąć utraty wody z jajek. Jeśli trzeba należy nastawić automatyczne zwiększanie wilgoci w komorze z jajkami. Poprzez ważenie jajek i pomiar utraty wody można najlepiej określić odpowiednią kombinację parametrów wilgotności z ilością materiału wyściełającego komorę. Zresztą sama komora nie jest bezpośrednio ogrzewana. Komora na jajka inkubatora CONTAQ ma możliwość obrotu jaj o różnej wielkości. Obracanie jajek zbiega się z podnoszeniem skóry na pokrywce, co umożliwia na zaprogramowane i przypadkowe obroty.
|