Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Łabędzie » Łabędź czarnodzioby

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Łabędź czarnodzioby (łać.Cygnus columbianus)

Cygnus columbianus
Podgatunki: wyróżnia się dwa podgatunki
Łabędź Bewicka
Łabędź Bewicka
  • Cygnus columbianus bewickii- naturalnie występuje na terenach tudry. W Polsce można się na niego natknąć na północy kraju od października do kwietnia. Kiedy to łabędzie migrują w stadach.
  • Cygnus columbianus columbianus - występuje na terenach Ameryki Północnej
Inne nazwy: Łabędź mały, Łabędź Bewicka
Zakres występowania: spotykany na terenach Euroazjatyckiej tundry.
Naturalne środowisko: to jeziora, stawy, rozlewiska tundry. Łabędzie zimują na płytkich zbiornikach i rzekach.
Obecność w naturalnym środowisku: ptak szeroko rozpowszechniony, niezagrożony. W Polsce objety ochroną.

Opis:
      Są to niewielkie ptaki, niewiele większe od Łabędzia czarnoszyjego.
Łabędź czarnodzioby
Łabędź czarnodzioby
Osiągają one wielkość, samiec i samica, od 120-147 cm i wagę od 3800-10500 g. upierzenie jest jednolicie śnieżnobiałe. Dziób i twarz są czarne, choć niekiedy górna część dzioba jest żółta, co jest uwarunkowane osbniczo. Szyja tych łabędzi jest długa i prosta.
Pisklęta po wykluciu są szarobure z typu zagniazdowników. Ich nogi są koloru różowo-szarego, na przestrzeni czasu zmieniają się w szarawo-czarne. Dziób na początku także jest różowo-szary. Zmian koloru na czarny rozpoczyna się u nasady. Pisklęta rosną szybciej z powodu zimnego klimatu.

Dane hodowlane
  • Okres rozrodczy: trwa od wczesnej wiosny do końca maja.
    Łabędź czarnodzioby
    Łabędź czarnodzioby
  • Dojrzałość płciowa: jest osiągana nie wcześniej niż w 3 lub w 4 rok życia.
  • Wielkość miotu: od 3 do 5 kremowo-białych jaj.
  • Okres inkubacji: od 29 do 30 dni.
Informacje hodowlane:

     Dieta Łabędzia małego składa się z roślinności wodnej, nasion, ziaren czy drobnych skorupiaków. Aby zdobyć pożywienie ptak zanurza swoją długa szyję w wodzie, jeśli jest na lądzie to zachowuje się jak kura i grzebie w ziemi. Ptaki poza okresem godowym przebywają w stadach. Trakcie okresu godowego w stadzie pozostają tylko ptaki zbyt młode aby samemu wychowywać potomstwo lub takie, które utraciły jaja.
Łabędź czarnodzioby para podczas godów
Łabędź czarnodzioby para podczas godów

     Łabędź czarno dzioby, w odróżnieniu od Łabędzia niemego jest monogamiczny. Zdarza się, że nawet po śmierci partnera drugi ptak już nigdy się nie paruje po raz drugi. Podczas okresu godowego Łabędź czarno dzioby większość czasu spędza na lądzie, zimą na odwrót w wodzie. Łabędzie budują swoje gniazda na ziemi. Kształtem przypominają one dużą miskę, zbudowane są z trawy, turzycy (rodzaj rośliny wodnej przypominającej trawę), porostów, mchu tylko trochę są wyścielone puchem. Umieszczone są niewielkim kopcu lub radlinie.
     Ptak siedzący na gnieździe jest łatwym celem do ataku przez lisy, łasice czy nawet mewy. Jednak jeśli dojdzie do ataku Łabędź mały może stawić skuteczny opór. Czasami ptaki maskują swoje gniazda.



Komentarze (6)
Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 5]
Temat:

Komentarze na temat: Łabędź czarnodzioby


Dyskusja użytkowników na temat: Łabędź czarnodzioby


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 5minusplus 6 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!