|
|
Dezynfekcja pomieszczeń drobiarskich
|
Wszyscy doskonale wiemy, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Nie dotyczy to tylko ludzi, ale także i zwierząt z naszych hodowli. Bardzo często straty w hodowli związane są z różnorodnymi infekcjami oraz chorobami zwierząt. Hodowca powinien zrobić wszystko co w jego mocy, aby jego stado było jak najmniej narażone na zachorowania. Dobry hodowca, powinien bardzo często obserwować swoje ptaki i szybko reagować na różne objawy, wskazujące na pojawienie się choroby w stadzie.
Dezynfekcja gołębnika
Odkażanie stanowi bardzo ważny element w walce z chorobami zakaźnymi oraz chorobami zaraźliwymi. Podczas odkażania należy odkazić pomieszczenia, w których przebywają gołębie (tzn. gołębniki) oraz wybiegi na którym ptaki spędzają bardzo dużo czasu (tzn. woliery). Poprzez odkażanie hodowca ze swojej hodowli, jest wstanie zniszczyć drobnoustroje panujące w jej najbliższym otoczeniu. W zależności od stopnia ich likwidacji wyróżniamy:
sanityzację, jeśli podczas wykonywania zabiegów takich jak mycie, płukanie, czyszczenie, dochodzi wyłącznie do usunięcia, a nie do zabicia drobnoustrojów
dezynfekcję, jeśli zostaną wyniszczone niektóre formy wegetatywne drobnoustrojów
sterylizację, jeśli zlikwidowane zostaną formy wegetatywne oraz formy przetrwalnikowe, czyli zarodniki drobnoustrojów.
|
Sroka łowicka - gołąb |
Obecnie, na naszym rynku, jest wiele ofert dotyczących środków dezynfekcyjnych. Oferty dotyczą środków dezynfekcyjnych zagranicznych jak i naszych krajowych. Środki do dezynfekcji najczęściej występują w postaci roztworu wodnego, są one gotowe lub do wcześniejszego przygotowania. Gotowym środkiem dezynfekującym należy opryskać powierzchnie gołębnika, przeznaczone do dezynfekcji, za pomocą specjalnych urządzeń takich jak agregat lub za pomocą zwykłej konewki.
Proces dezynfekcji gołębnika jest skomplikowany oraz bardzo pracochłonny. Dezynfekcja może zostać przeprowadzona wyłącznie w pustych pomieszczeniach, w których nie przebywają żadne ptaki. Podczas zabiegu dezynfekcji wprowadzamy wodę, której to zawartość w dezynfekowanym pomieszczeniu jest duża, przyczynia się ona niestety do powstawania grzyba i innych groźnych chorób związanych z grzybem.
Idealny środek do dezynfekcji gołębników, musi się charakteryzować bardzo wysoką skutecznością, łatwością w zastosowaniu, trwałością w działaniu oraz dobrą możliwością przenikania przez powierzchnie, które są zanieczyszczone materiałami organicznymi. Preparat do dezynfekcji powinien mieć przyjemny dla nozdrzy zapach i musi być zawsze dostępny na runku.
Do dezynfekcji gołębników służą także specjalistyczne proszki dezynfekujące. Ich zastosowanie jest bardzo proste, gotowym proszkiem należy posypać podłogę całego gołębnika, w dawce około 50-100 gram na 1m?. Dawkę równą 100g należy zastosować wówczas, gdy odkażanie gołębnika jest przeprowadzane pierwszy raz w hodowli, zaś 50g należy stosować, kiedy wykonujemy kolejny etap dezynfekcji (1/tydzień). Preparat w proszku stosujemy bezpośrednio na podłogę lub także na podłogę na której znajduje się ściółka, szczególnie w tych miejscach gdzie znajdują się poidła dla gołębi oraz tam gdzie ptaki się wydalają.
Hodowca wykonując dezynfekcję w swojej hodowli, zapewnia swoim gołębiom odpowiednie warunki zoohigieniczne w ich gołębnikach oraz
wolierach>.
|
Bantamka- kogut |
Dezynfekcja kurnika
W celu zapewnienia odpowiedniej higieny w kurniku, jak również w celu utrzymania w nim czystość, hodowca powinien przestrzegać solidnie zasad dotyczących Dobrej Praktyki Rolniczej oraz powinien dbać o właściwe warunki sanitarne w których przebywają jego ptaki. Podczas pracy związanej z utrzymaniem higieny w kurniku, należy przestrzegać czynności wymienionych poniżej.
hodowca musi przetransportować ptaki w inne miejsce, na czas dezynfekcji kurnika
następnie musi usunąć zabrudzoną ściółkę oraz pomiot
usunąć resztki niezjedzonej paszy z silosów,
zbiorników oraz karmideł dla ptaków
Kury najczęściej żyją w dość gromadnym stadzie, w którym to choroby, mogą bardzo szybko się rozprzestrzeniać. Zlekceważenie pierwszych oznak choroby w kurniku, może przyczynić się do poważnych strat w hodowli. Hodowcę, o pojawieniu się choroby w stadzie, może alarmować brak apetytu kur, nadmierne wychudzenie, kulawość kur oraz różnego rodzaju uszkodzenia ciała ptaków. Działaniami zapobiegawczymi, jest zastosowanie odpowiednich szczepień profilaktycznych. Szczepionki są zazwyczaj stosowane w dość licznych stadach kur, szczepionki te są podawane w postaci aerozolu, rozpuszczane w wodzie itp. Hodowca nie powinien w jednym pomieszczeniu trzymać razem dorosłych osobników stada wraz z pisklętami i młodymi ptakami (zarówno pisklęta jak i młode kury, charakteryzują się podatnością na choroby). Hodowca co jakiś czas, musi przeprowadzać dezynfekcje w kurnikach oraz elementów, które stanowią jego wyposażenie.
W celu dezynfekcji kurnika, należy spryskać środkiem owadobójczym całą ściółkę. Kolejną czynnością jest usunięcie z danego dezynfekowanego pomieszczenia karmideł wraz z poidłami, w celu ich dokładnego wymycia i odkażenia. Po wykonaniu tych czynności, należy dokładnie wyczyścić ściany i sufit kurnika z dużych zabrudzeń, takich jak: pajęczyny itd. Z kurnika należy usunąć całą zabrudzoną ściółkę, następnie z dużą dokładnością czyścimy całe pomieszczenie za pomocą ciepłej wody, w której jest rozpuszczony środek myjący bądź preparat dezynfekujący. Gdy kurnik jest zdezynfekowany, można poczynić inne prace dotyczące lekkich remontów np. naprawić otwory zrobione przez gryzonie (myszy, szczury). Po wykonaniu tych czynności, przechodzimy do dokładnej i właściwej dezynfekcji, podczas której spryskujemy cały kurnik specjalistycznym środkiem dezynfekującym np. 2% roztworem sody kaustycznej, roztworem przygotowanym z formaliny bądź też innym skutecznym preparatem, przeznaczonym do dezynfekcji kurników. Po tej dezynfekcji kurnika, jeszcze raz powtarzamy zabieg z użyciem środka owadobójczego, dzięki któremu jeszcze raz zabezpieczymy grzędy, gniazda itd.
|
karmidła dla drobiu |
Ściany kurnika należy wybielić, za pomocą mleka wapiennego, składającego się z trzech części wody oraz jednej części wapna gaszonego. Na samym końcu prac związanych z dezynfekcją kurnika, należy wyłożyć w pomieszczeniu nową ściółkę oraz umieścić na swoim miejscu całe wyposażenie kurnika, czyli poidła, karmidła itd. Nie zaszkodzi jak w kurniku zostaną rozłożone środki gryzoniobójcze.
Hodowca nie może zapominać także o okresowej dezynfekcji wybiegu (wolier). Wybieg można odkazić za pomocą zawiesiny wapna chlorowanego 10 lub 20%, lub za pomocą mleka wapiennego bądź z użyciem innego preparatu dezynfekującego. Na odkażony wybieg nie można wpuszczać od razu ptaków, po upływie kilku dni powinno się go wyłożyć ściółką, posypać czystym piaskiem lub lekko przeorać. Po tych czynnościach ptaki mogą nadal korzystać z wybiegu. W hodowli bardzo ważne jest, zapewnienie młodym ptakom czystości w pomieszczeniach w których przebywają. W kurniku musi panować czystość, ściółka powinna być utrzymywane w idealnym stanie, nie może być twarda, za bardzo zbita bądź wilgotna. Zlekceważenie tych wytycznych, prowadzi do powstania poważnych chorób, które atakują nogi ptaków. Podstawą dobrostanu kur, jest zapewnienie im odpowiedniego żywienia, należy odpowiednio przechowywać pasze ( nie może ona zwilgotnieć), ptaki musza mieć stały dostęp do świeżej, czystej wody.
Wyniki pomiarów ogólnej liczy drobnoustrojów przed i po dezynfekcji dwutlenkiem chloru
Rodzaj drobnoustrojów |
Średnia liczba (CFU/m3) przed dezynfekcji |
Średnia liczba (CFU/m3) po dezynfekcji |
Redukcja liczby (%) |
Bakterie mezofilne |
247129,6 |
247129,6 |
96 |
Bakterie psychofilne |
210627,1 |
18742,8 |
91 |
Grzyby |
5216,5 |
476,2 |
91 |
Promieniowce |
4705,4 |
118,1 |
97 |
Bakterie Gram-ujemne |
380,1 |
26,7 |
67 |
Bakterie grupy coli |
96,1 |
10,9 |
89 |
Gronkowce mannitolo-dodatnie |
105536,3 |
7530,5 |
93 |
Gronkowce mnnitolo-ujemne |
85994,1 |
1191,5 |
99 |
Ozon idealnie nadaje się do dezynfekcji kurników oraz innych pomieszczeń zamieszkiwanych przez zwierzęta.
Biobójcze właściwości ozonu (dane z różnych źródeł)
Organizm badany |
Ozon (ppm) |
W. w. p. (%) |
Czas (min) |
Przeżywalność (%) |
Staphylococcus aureus |
0.3-0.9 |
- |
240 |
0.5 |
Pseudomonas aerruginosa |
0.3-0.9 |
- |
240 |
31 |
Serratia spp. |
0.3-0.9 |
- |
240 |
3.2 |
Proteus |
0.3-0.9 |
- |
240 |
0.9 |
Aspergillus fumigatus |
0.3-0.9 |
- |
240 |
8 |
Streptococcus salivarius |
0.6 |
60-75 |
100 |
2 |
Bacillus cereus |
3 |
95 |
60 |
0.013 |
Fusarium oxysporum |
0.1 |
35-75 |
240 |
2 |
Aspergillus niger |
0.1 |
35-75 |
240 |
84 |
Rhizopus stolonifer |
0.1 |
35-75 |
240 |
43 |
Penicillium chrysogenum |
3-9 |
90 |
1380 |
0.1 |
Do gruntownej dezynfekcji kurników, innych dużych obiektów zamieszkiwanych przez zwierzęta, pojazdów transportowych dla zwierząt oraz silosów paszowych , doskonale sprawdza się świeca dymna, która ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Świeca dymna jest puszką, wewnątrz której znajduje się proszek, który po wcześniejszym zapaleniu prowadzi do dezynfekcji. Dzieje się to na skutek zadymienia całego pomieszczenia. Do dezynfekcji dużych pomieszczeń, można użyć więcej, niż 1 świecy dymnej (jedna puszka odkaża powierzchnie równą 500m?). Jeśli używamy większej ilości świeć, zadymienie rozpocząć należy przy użyciu świecy, która znajduje się najbliżej wyjścia. Zadymianie przez świecę dymną można wykonywać od 4 do 12 godzin. Po dezynfekcji, dane pomieszczenie musi być dobrze wywietrzone, przez około 60 minut. Największą jakość z użycia świecy dymnej do dezynfekcji, otrzymamy przy używaniu jej w pomieszczeniach szczelnych.
Podczas jakiejkolwiek dezynfekcji zwierzęta nie mogą przebywać w odkażanym pomieszczeniu, a osoba przeprowadzająca ten zabieg, musi zaopatrzyć się w maskę ochronną.
|
|
|
Komentarze (1)Autor: ~Mariusz (2017-12-28, 09:32:09) [odpowiedzi: 0] (IP: 77.65.48.234)Odpowiedz Temat: Bardzo dobry artykuł.
Sam mam ok 500 kur. Przed moim kurnikiem stoi mata dezynfekcyjna https://www.fermo.pl/produkt-2673-basen-dezynfekcyjny-kompletny-kuweta-z-mata-do-budynkow-inwentarskich.html
Co jakiś czas nasączam ją virkonem i... [->] |
|