Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
 
lub
Ptaki ozdobne » Hodowla » Hodowla Pawi » Lęgi pawi naturalne i sztuczne

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Lęgi pawi naturalne i sztuczne

Para pawi kongijskich
Para pawi kongijskich
      Samice pawi dojrzałość płciową osiągają w drugim roku życia, zaś samce w trzecim roku życia. Pawie są ptakami pologamicznymi , czyli dopuszczają się więzi rozrodczej z dwiema lub większą liczbą samic. Podczas okresu godowego ptaki łączą się w grupy składające się z jednego samca i dwóch lub pięciu samic.W tym czasie na jednym terenie tzn. wybiegu lub wolierze może przebywać wyłącznie jeden samiec. Okres lęgowy trwa w Indiach od czerwca do października, a na Cejlonie od stycznia do kwietnia. W naszych warunkach klimatycznych najczęściej okres lęgowy rozpoczyna się na przełomie kwietnia i maja. W tym czasie samice znoszą zazwyczaj od 3 do 7 jaj o masie około 90g lub 100g, jaja mają barwę skorupy beżowokremową. Odpowiednio żywione samice w hodowli pawi, którym podbiera się jaja do sztucznych lęgów, mogą znieść nawet do 15 jaj. Pawice znoszą jaja bezpośrednio na ziemi, do skąpo wyścielonego gniazda, które jest ukryte w wysokiej trawie bądź pod krzakiem. Wysiadywaniem jaj przez 28 dni oraz opieką nad pisklętami zajmuje się wyłącznie samica.

      Cały proces inkubacji jaj pawich nie jest bardziej skomplikowany, niż inkubacja jaj indyczych. Przed nałożeniem jaj do inkubatora, należy postępować tak jak z jajami innych ptaków ozdobnych przeznaczonych do sztucznych lęgów. Do inkubacji nalży wybierać wyłącznie jaja o prawidłowym kształcie, wielkości i charakterystycznej barwie skorupy, jak również nie uszkodzone i optycznie czyste. Po wyborze jaj należy je poddać dezynfekcji zgodnej z instrukcją znajdującą się na opakowaniu środka do odkażania. Jaja należy przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu w którym panuje temperatura od 12°C do 15°C oraz w którym wilgotność powietrza wynosi od 65% do 70%, jaja muszą być ułożone tępym końcem do góry prze okres od 2 do 7 dni. Zarówno krótsze, jak i dłuższe przechowywanie powoduje zamieranie zarodków. Na 12 lub 24 godzin przed nałożeniem, jaja przenosi się do pomieszczenia o temperaturze około 25°C.

Inkubator do lęgu sztucznego jaj
Inkubator do lęgu sztucznego jaj
      W inkubatorach szafkowych jaja należy również ułożyć tępym końcem do góry, zaś w inkubatorach płaskich jaja należy ułożyć poziomo. Przez pierwsze 25 dób lęgu temperatura w inkubatorze typu szafkowego powinna wynosić około 37,6°C, a wilgotność 60%. W tym okresie jaja powinny być do godzinę obracane o 90°. Pierwsze świetlenie jaj wykonuje się po 7 dniach inkubacji. W jajach z rozwijającym się zarodkiem widać zarodek i sieć naczyń krwionośnych. Podczas świetlenia usuwa się jaja nie zapłodnione (czyste) i z zmarłymi zarodkami. Drugie świetlenie wykonać należy w 25 dobie lęgu, także wówczas należy usuwać jaja z zmarłymi zarodkami, zaś pozostałe jaja przekłada się do części klujnikowej, gdzie układa się je poziomo i już nie zmienia się ich ułożenia. Temperatura od tego momentu powinna wynosić 37,2°C, zaś wilgotność powinna wynosić 62%. W ostatniej dobie lęgu wilgotność zwiększa się do 70 lub do 80%. W 28 dobie następuje wykluwanie się piskląt, które po wyschnięciu wyciąga się z inkubatora. Nie należy zbyt długo przetrzymywać piskląt w inkubatorze, ponieważ może to spowodować ich odwodnienie. Po wyjęciu piskląt sprawdzamy ich rozwój. Pępowinę nie zagojoną, koniecznie należy zdezynfekować.

Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 4minusplus 7 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!