Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
 
lub
Ptaki ozdobne » Hodowla » Hodowla Kur » Kury podczas okresu jesienno-zimowego

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Kury podczas okresu jesienno-zimowego

Kura z pisklętami
Kura z pisklętami
     Duży wpływ na nieśność kur ma zadawana im karma oraz długość dnia. Hodowca który zapewni swoim podopiecznym odpowiednie warunki w kurniku podczas okresu jesienno-zimowego może cieszyć się dość dużą ilością znoszonych jaj. Standardowo dzień kur powinien trwać około szesnastu godzin, ten czas od dwunastu godzin do szesnastu wydłużamy w kurniku przez codzienne zastosowanie sztucznego oświetlenia przez czas 30minut. Podczas lipca dzień kur trwa szesnaście godzin, zaś w sierpniu trwa on czternaście godzin, dlatego już w miesiącu sierpniu hodowca może zacząć sztucznie przedłużać dzień kur. Sztuczne oświetlenie stosowane do przedłużania dnia kur w okresie jesienno- zimowym powinno mieć odpowiednie natężenie, które powinno wynosić około 20 lux(3 W) /m2 powierzchni kurnika. Odpowiada to mniej więcej żarówce 40 W, która wystarcza na trzynaście metrów kwadratowych kurnika, bądź 60 W na dwadzieścia metrów kwadratowych kurnika. W hodowli kur nie można przesadzić z przedłużaniem dnia, ani z natężeniem sztucznego oświetlenia, bo może to zmniejszyć nieśność jaj, lub w innych wypadach może doprowadzić do ataku kanibalizmu wśród naszych podopiecznych.

     W okresie jesienno-zimowym bardzo ważne jest przedłużenie dnia oraz zachowanie odpowiedniej temperatury panującej w kurniku. Najlepsza temperatura dla kur to około 14°C. Ze względu na temperaturę hodowca kur powinien zwrócić uwagę na izolację ścian oraz dachu w kurniku. Temperatura ma istotne znaczenie, ponieważ przy niższej temperaturze kury zmniejszają swą nieśność, zaś przy temperaturze bliskiej zeru w ogóle nie znoszą jaj.

Pisklęta
Pisklęta
     Na okres zimowy, warto przemyśleć o dodatkowym ociepleniu kurnika. Nie można zapomnieć o odpowiedniej wentylacji kurnika. Skumulowane w kurniku nadmiary gazów takich jaj amoniak, dwutlenek węgla czy siarkowodór, bardzo mocno szkodzą kurom, a w wyniku końcowym mogą powodować różnorodne choroby układu oddechowego, a w najgorszym wypadku doprowadzić do śmierci kur znajdujących się w kurniku. Zbyt wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Cały czas nie tylko podczas okresu jesienno-zimowego należy dbać o dobry stan ściółki w kurniku. Ściółka zbyt wilgotna jest narażona na zbyt duże wychładzanie i nie umożliwia kurom grzebania. Trzeba systematycznie dokładać nową warstwę suchej słomy, aby w ten sposób zapewnić optymalne ciepło naszym podopiecznym. Aby zachęcić kury do grzebania w ściółce można na nią wysypać ziarno.

     Zagęszczenie kur w kurniku ma ogromne znaczenie na ich nieśność. Jeden metr kwadratowy w kurniku powinien być przeznaczony maksymalnie na pięć sztuk kur. Kurą należy zapewnić stały dostęp dowody, ponieważ brak wody może obniżyć znoszenie jaj. Odpowiednie poidło do pojenia kur powinno mieć długość około czternastu centymetrów, zaś jeśli jest to poidło okrągłe to na jedną kurę powinno przypadać osiem centymetrów. Każda kura w kurniku powinna mieć zapewniony dobry dostęp do poidła. W czasie okresu jesienno - zimowym hodowca musi zwrócić uwagę, na to aby ściółka wokół poideł nie była zbyt mokra. Jeśli tak jest należy ja niezwłocznie wymienić. Woda zadawana kurą nie może być gorąca, ponieważ w kurniku panuje niższa temperatura i wówczas zaczęła by ona intensywnie parować, zwiększając tym wilgotność w kurniku, woda dla kur powinna mieć od 10°C do 12°C.

Kury na wybiegu
Kury na wybiegu
     Kury podczas okresu jesienno- zimowego nie korzystają z wybiegów na świeżym powietrzu, dlatego należy im zapewnić odpowiednią paszę. Hodowca w tym okresie musi zapewnić swoim podopiecznym pełnowartościową paszę, która w swoim składzie zawiera wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Kury muszą ogrzewać swoje ciało, dlatego ilość spożywanej paszy w okresie jesienno-zimowym jest większa. W tym czasie oprócz zbóż, podajemy kurom pełnoporcjowe mieszanki, koncentraty oraz możemy tez podawać parowane ziemniaki wymieszane ze śrutą zbożową. Niska nieśność naszych kur, przy przestrzeganiu wszystkich innych zasad hodowli podczas okresu jesienno - zimowego dowodzi tego, że zadawana pasza jest nie dobra, mało energetyczna i trzeba ją zmienić na inną lepszą i bardziej wartościową. Hodowca może zwiększyć ilość zadawanych zbóż wysokoenergetycznych takich jak pszenica, kukurydza oraz soja. Pod żadnym pozorem nie można kurą podawać paszy popsutej i spleśniałej.

     Kury podczas okresu jesienno-zimowego mają ograniczony dostęp do wybiegu, dlatego hodowca powinien im zapewnić dostęp do żwirku, który ułatwia kurą proces trawienny. Kurą należy podawać dodatki mineralne. Hodowla kur w okresie jesienno-zimowym nie należy do łatwego zadania, ale jeśli się wysilimy zostaniemy nagrodzeni wysoką i imponującą nieśnością naszych podopiecznych. Będziemy mogli także cieszyć się ich zdrowiem i nie poniesiemy żadnych strat hodowlanych.

Komentarze (1)
Autor: ~maza     (2017-02-01,  12:54:04)      [odpowiedzi: 0]     (IP: 176.111.26.77)Odpowiedz
Temat:

Kurą


"Kurą należy zapewnić stały dostęp..." - kurą można sie najeść, a stały dostęp do wody należy zapewnić kurom.


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 6minusplus 8 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!