|
Prawidłowa selekcja jaj do inkubacji ma kluczowe znaczenie w powodzeniu w wylęgu jaj. |
Wybierając jaja do lęgów należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich wygląd zewnętrzny. Skorupa powinna być nie uszkodzona i jednolicie wybarwiona. Masa oraz kształt jaja powinny być charakterystyczne dla rasy. Wyłącznie prawidłowo zbudowane jaja można przeznaczyć do lęgów.
Poniżej zostały opisane najczęściej spotykane wady jaj i przyczyny ich powstawania.
Jaja dwużółtkowe - to nic innego jak jednoczesna owulacja dwóch pęcherzyków jajowych na skutek nieodpowiedniego zastosowanego oświetlenia;
Jaja pozbawione żółtka - to ciało obce znajdujące się w jajowodzie, naturalne czyszczenie jajowodu;
Jaja zbyt kuliste - to cecha osobnicza danej nioski;
Jaja zbyt wydłużone - to także cecha osobnicza nioski;
Cienka skorupa - to cecha osobnicza nioski (wada w metabolizmie wapnia), zbyt wysoka temperatura środowiska (>25°C),wiek nioski (zmniejszona przyswajalność wapnia);
Brak kutykuli - stres (przedwczesne zniesienie jaja);
Deformacja skorupy - zaburzenia w procesie kalcyfikacji;
Zerwane chalazy - nieodpowiednie obchodzenie się z jajami;
Ruchoma komora powietrza - nieodpowiednie obchodzenie się z jajami, przechowywanie jaj ostrym końcem do góry;
Tłuczki wewnętrzne - urazy mechaniczne w trakcie kalcyfikacji (płoszenie niosek);
Ciała obce - zaburzenia w procesie owulacji, złuszczony nabłonek jajowodu, grudka barwnika z gruczołu skorupkowego;
Jaja do lęgów należy zbierać jak najwcześniej, nawet kilka razy dziennie. Po przeprowadzeniu zbioru i wyboru jaj o prawidłowej budowie, należy je zdezynfekować. Następnie jaja przenosi się do magazynku, gdzie przechowuje się je lekko pochylone, tępym końcem do góry i co drugi dzień zmienia się ich położenie o 90°.Przy krótkim okresie przechowywania mogą być ułożone pionowo, tępym końcem do góry i nie odwracane. W magazynku temperatura powinna wynosić 10-15°C, zaś wilgotność powinna wynosić 65-75%. W takich warunkach można przechowywać jaja przez 7-10 dni, jednak nie dłużej niż okres 14 dni.
Temperatura w magazynie |
Okres 2 dni magazynowania jaj |
Okres 6 dni magazynowania jaj |
Okres 9 dni magazynowania jaj |
Okres 12 dni magazynowania jaj |
10°C |
92,8 |
92,0 |
89,0 |
85,9 |
15°C |
90,0 |
88,8 |
86,5 |
78,0 |
20°C |
88,3 |
89,2 |
96,8 |
77,0 |
|