Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Papugi » Papuga królewska

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Papuga królewska (łać.Alisterus scapularis)

Alisterus scapularis
Para paug królewskich
Para papug królewskich


Podgatunek: wyróżnia się dwa podgatunki
Alisterus scapularis scapularis
Alisterus scapularis minor


Zakres występowania:
Alisterus scapularis scapularis południowo-wschodnie i centralno-wschodnie tereny wewnętrzne Australii
Alisterus scapularis minor północno- wschodnie obszary Australii

Naturalne środowisko: pojawia się na wszelkiego rodzaju terenach do wysokości 1625 m npm. Spotyka się tą papugę na wysokogórskich terenach zalesionych jak i niżej położonych, otwartych obszarach. Podczas okresu rozrodczego ptaki przemieszczają się do bardziej gęstych, cienistych lasów. Poza tym okresem spotkać je także można na terenach uprawnych, w parkach, sadach czy nawet przydomowych ogrodach.
Populacja: wielkość światowej populacji tej papugi wynosi powyżej 50 000. Obecna populacja wydaje się być stabilna, jednakże istnieje pewne zagrożenie dla tych papug ze strony ptaków drapieżnych, jak i kurczenia się ich naturalnego środowiska.
Samica Papuga królewska
Samica Papuga królewska


Opis:

Alisterus scapularis scapularis samce mają czerwone pióra na głowie, szyi i spodniej części ciała, tylna część szyi ma niebieskie pióra tworzące swego rodzaju opaskę. Skrzydła i tył ciała pokryte są ciemnozielonymi piórami. Gdy skrzydła są złożone można dostrzec na nich srebrno-zieloną obwódkę. Zad i dolna część grzbietu pokryta jest niebieskimi piórami. Ogon jest czarny z niebieskim podbarwieniem. Górna część dzioba jest pomarańczowo-czerwona z czarnym zakończeniem, a dolna jego część jest koloru czarnego z pomarańczową podstawą. Oczy są żółte. Samice mają zieloną głowę i górne części ciała, dolna część klatki piersiowej aż do podbrzusza jest czerwona. Brak lub bardzo słabo zaznaczona srebrno-zielona obwódka na skrzydłach, ogon samicy jest ciemno różowy z czarna końcówką. Dziób jest całkowicie szary. Średnie wymiary: 43cm wielkość, waga od 195 do 275g.

Alisterus scapularis minor jeśli chodzi o kolorystykę upierzenie jest takie sama jak u nominalnego kuzyna, jedyną cechą różnicującą jest rozmiar, te papugi są mniejsze.
Samiec Paugi królewskiej
Samiec Paugi królewskiej

Młodociane osobniki: przypominają dorosłe samice, ale dolna część klatki piersiowej u m?łodocianych jest zielona, dodatkowo dziób jest bladożółty.


Informacje hodowlane:
Papugi królewskie są bardzo popularnymi ptakami hodowlanymi w Australii. Papugi te słyną z łagodnego, przymilnego usposobienia, łatwo dają się udomowić. Tolerują inne ptaki poza okresem rozrodczym.

Wielkość miotu: od 3 do 6 zaokrąglonych jaj o wymiarach ok. 33.0 x 27.0mm
Okres rozrodczy: trwa od września do lutego
Okres inkubacji: ok 20 dni
Okres pozostawania w gnieździe: ok 5 tygodni
Para samica i samiec Papuga królewska
Para samica i samiec Papuga królewska
Warunki bytowe: minimalna długość woliery to 3m.

Dieta: mieszanka ziaren takich jak: krokosz, otręby, konopie, słonecznik, fasolka. Ponadto zielone warzywa takie jak: boćwina, sałata, mlecz, ptasie ziele, cukinia, seler, zielony groszek w strączkach, marchewka. Owoce: jabłka, gruszki, owoce kaktusa, pomarańcze. Orzechy: orzechy laskowe, orzeszki ziemne...


Papugi królewskie mogą sezonowo stawać się ptakami wędrownymi. Zazwyczaj widywane są w parach lub niewielkich grupach, po okresie rozrodczym można spotkać grupy do 50 osobników. Ptaki gdy nie żerują są bardzo łatwo zauważalne. Żerują o poranku i późnym popołudniem w grupach.






Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 3minusplus 1 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!