Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Papugi » Żałobnica białosterna

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Żałobnica białosterna (łać.Calyptorhynchus baudinii)

Żałobnica samiec
Żałobnica samiec
Podgatunki: brak
Populacja: tej papugi jest niewielka waha się od 10 000 do 15 000 osobników. Głównym zagrożeniem dla populacji są utrata naturalnego środowiska na rzecz rolnictwa, kopalni i nowych osiedli mieszkalnych. Ponadto w miejscach lęgowych zadomowiły się obce dla tego ekosystemu pszczoły, które zawładnęły papuzimi gniazdami. Także farmerzy ciągle, mimo objęcia Żałobnicy białosternej prawną ochroną w 1996 roku, odstrzeliwują owe papugi.

Naturalne środowisko: podczas okresu rozrodczego spotykany w podmokłych lasach. Poza nim papugi spotyka się na terenach uprawnych, w sadach i otwartych przestrzeniach leśnych.

Zakres występowania: południowo-zachodnie tereny Australii, na północ od Pasma Górskiego Darling (wschodnio-południowy cypel kontynentu).


OPIS:
Żałobnica białosterna- samica
Żałobnica białosterna- samica
Dorosły samiec ma głównie szaro- czarne pióra zakończone przykurzono- białą obwódką. Pióra pokrywy usznej są w takim samym kolorze co obwódki piór. Boczne pióra w ogonie mają szeroką, białą obwódkę. Dziób jest szary, wąski z wydłużoną końcówką. Skóra dookoła oka jest różowa, a tęczówka ciemno brązowa. Jeśli chodzi o samice to ich upierzenie jest podobne, z tym, iż pióra pokrywy usznej są jaśniejsze, bardziej białe. Dziób ma bardziej rogowy kolor, a skóra dookoła oczu jest szara.
Średnie wymiary: 56cm wielkości, waga 630-750g.

Upierzenie młodocianych wyróżnia się pożółkłymi piórami pokrywy usznej, biała obwódka na ogonie jest węższa i posiada nieregularne plamki. Dziób jest w kolorze szarego rogu. Obwódki dookoła oczu szare.


Informacje hodowlane:

Ptak może być hałaśliwy, ale może też nauczyć się mówić. Wymaga uwagi, gdyż trzymany w hodowli może ulegać stresowi. Papugi te są bardzo bojaźliwe, nad stafem zawsze czuwa jeden papuzi wartownik, który w razie czego ostrzega popasające się stado. Ptaki łączą się w pary raz na całe życie.

Żałobnice białosterne
Żałobnice białosterne
Długość życia: ptak jest długowieczny może żyć 50 i więcej lat. Warunki hodowlane: woliera powinna mieć co najmniej 7m długości. Ptaki te lubią przeżuwać dlatego w ich wolierze nie może zabraknąć gałęzi, polan oraz zabawek z garbowanej skóry.

  • Okres rozrodczy: trwa od sierpnia do stycznia
  • Czas inkubacji: 29 dni
  • Wielkość miotu: od jednego do dwóch jaj o wymiarach 50 x 34.5mm
  • Czas pozostawania w gnieździe: około 11 tygodni


  • Dieta: składa się głównie z orzechów: laskowych, migdałów, orzechów sosnowych i ziaren: słonecznika, zbóż, kukurydzy. Poza tym Żałobnice spożywają zielone warzywa, a w czasie karmienia młodych także różnego rodzaju robaki.





    Komentarze (0)
    Brak komentarzy do tego artykułu

    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: 4minusplus 8 = <= Napisz wynik działania.
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!