|
Kura jedząca ziarno z dłoni człowieka |
Zioła w hodowli kur mają duże znaczenie, kury bardzo chętnie zjadają dziurawiec krwawnik pospolity, melisę miętę, mniszek lekarski, pokrzywę, rdest oraz szałwię. Wymienione rośliny od wieków były wykorzystywane przez ludzi w celach medycyny ludowej, ponieważ zawierają one wiele substancji aktywnych. Kury spędzające czas na otwartych terenach potrafią same wyszukać sobie odpowiedniej roślinności aby ją zjeść, zjadane przez kury zioła bardzo pozytywnie wpływają na ich ogólny dobrostan, ponadto ułatwiają proces trawienny, jak również względu na zawartość szeregu witamin i związków mineralnych korzystnie wpływają na stan zdrowia hodowanych kur.
|
Kura z pisklakiem w gnieździe |
Zioła stosowane w żywieniu kur, jako naturalny dodatek pokarmowy doskonale pobudzają przewód pokarmowy (trzustka, wątroba) kur i kuraków ponadto poprawiają przyswajanie paszy. Zioła dobrze wpływają na poprawę stanu odpornościowego kur i kuraków. Zaletą ziół jest także to, że poprawiają one smak mięsa oraz zapach jaj. Jeżeli nasze kury mają stały dostęp do terenów otwartych nie musimy się martwić o to aby dodatkowo zapewniać im ważnych dla nich ziół, ponieważ same znajdują sobie odpowiednią roślinność. Kury przebywające na terenach zamkniętych (woliery) powinny mieć zapewnione ze strony hodowcy dostarczenie im odpowiedniej ilości ziół. Nie zaszkodzi podawanie suszonych ziół naszym kurom trzymanym zarówno w ogrodzonych wybiegach, wolierach czy też na wolnych terenach. Znając działanie poszczególnych ziół, możemy sami przygotowywać mieszanki dla naszych podopiecznych lub możemy zakupić je w sklepach zootechnicznych i hodowanych.
|