Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Sterniczka jamajska

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Sterniczka jamajska (łać.Oxyura jamaicensis)

Samiec sterniczki jamajskiej
Samiec sterniczki jamajskiej
  • Występowanie
  • Wygląd
  • Podgatunki
  • Lęgi
  • Gniazdo
  • Gody
  • Jaja
  • Młode
  • Pożywienie
  • Hodowla
  •      (łac. Oxyura jamaicensis)

         Występowanie:
         Sterniczka jamajska zamieszkuje terany Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej oraz Ameryki Północnej. Większość swojego życia sterniczka jamajska przebywa na wodzie, dlatego szukając dzikich osobników należy szukać jezior oraz stawów.

         
    Wygląd:
         Samiec sterniczki jamajskiej w szacie godowej ma czarny czubek głowy, białe boki (okolice policzków) oraz brązowobrunatną resztę ciała. Sterówki u sterniczki jamajskiej są długie, sztywne w kolorze ciemnego brązu. Dziób oraz nogi lekko niebieskawe, oczy w kolorze bardzo ciemnego brązu. Samiec sterniczki jamajskiej w szacie spoczynkowej ma wygląd samicy, z tym jednak wyjątkiem, ze zachowuje on rysunek głowy jak w upierzeniu godowym. Dziób z niebieskawego zmienia barwę na szary. Młode wyglądają jak dorosłe osobniki.

         Gatunek polipowy, występują trzy
    podgatunki:
      Parka sterniczki jamajskiej
      Parka sterniczki jamajskiej
        Oxyura jamaicensis andina - ten podgatunek sterniczki jamajskiej znajdziemy głównie na terenach środkowych i wschodnich And, Ekwadoru i Kolumbii. Samiec podczas godów na policzkach otrzymuje czarne plamki. Długość ciała podobnie jak podgatunek Oxyura jamaicensis jamaicensis (33-45cm).
      Samiec sterniczki jamajskiej
      Samiec sterniczki jamajskiej
        Oxyura jamaicensis ferruginea - występowanie głównie na terenach południowej Argentyny, Peru, Boliwii, Chile, południowej Kolumbii oraz Ziemi Ognistej. Podczas godów, samiec przybiera szatę godową (głowa w całości czarna). Wielkość 40-45cm.
         Lęgi:
         Sterniczka jamajska podczas lęgów zasiedla głównie słodkowodne jeziora, mokradła i bagna które obfitują w roślinność zanurzoną i nadbrzeżną. Sterniczki jamajskie zimują na jeziorach, stawach wolnych od lodu, znajdziemy je również na słonawych lagunach. Lęgi u sterniczki trwają od początku kwietnia do końca maja. Rzadko wykorzystywane są specjalne kosze lub budki lęgowe.

    Samica sterniczki jamajskiej
    Samica sterniczki jamajskiej
         
    Gniazdo:
         U sterniczki jamajskiej gniazdem jest w większości przypadków pływająca platforma zbudowana z jeszcze zielonych roślin. Gniazdo bardzo trudno dostrzec, ponieważ jest ukryte w szuwarach. Zdarzają się przypadki przywłaszczenie sobie już zbudowanego lecz opuszczonego przez inne ptaki gniazda.

         
    Gody:
         Podczas godów samce sterniczki jamajskiej unoszą charakterystycznie sterówki, które sterczą tylko w okresie godów (w okresie spoczynku leżą swobodnie na powierzchni wody).

         
    Jaja:
         Przeważnie samica sterniczki jamajskiej znosi średnio 10 jaj (podobna ilość jak u
    kaczki mandarynki), lecz wszystko zależy od wielu czynników (pogody, pożywienia, poziomu stresu itp.) i ilość ta może się wahać od 5-15 sztuk. Wysiadywanie jaj trwa nieco ponad 3 tygodnie (22-23dni).

         Młode:
         Samica sterniczki jamajskiej opiekuje się młodymi pokazując im jak sobie radzić w życiu. Zdarza się, że niektóre uprzywilejowane samice wychowują młode wraz z samcem. Młode zdolność lotu uzyskują w 55-65 dniu życia. Okres dorosłości przypada na drugi rok życia (bardzo rzadko jest to rok pierwszy). Poza lęgiem tworzą stada. Gdy jednak mówimy o
    hodowli młodych to młodym (jednodniowym) pisklakom można zapewnić dostęp do głębokiej wody.

         Pożywienie:
         Jeżeli chodzi o dietę sterniczki jamajskiej to można rozłożyć ją na 2 części.
    Częścią pierwszą stanowiącą 70% jest pożywienie składające się głównie z pokarmu roślinnego w skład którego wchodzą nasiona, pędy, bulwy oraz korzenie roślin wodnych. Część drugą czyli pozostałe 30% diety to bezkręgowce wodne. W hodowli stosowane różnego rodzaje granulaty dodawane do paszy. Pisklętom powinno się podawać do spożywania zooplankton, rzęski wodne i mieszanki paszowe (dla kacząt). Karmimy rzucając karmę tuż przy brzegu lub blisko na wodzie.

         
    Hodowla:
    W hodowli najłatwiejszym podgatunkiem sterniczki jamajskiej jest
    Oxyura jamaicensis jamaicensis, który nie jest trudny w utrzymaniu. Jedynym poważnym i obowiązkowym wymogiem jest głęboki zbiornik z czystą wodą. Ten podgatunek sterniczki jamajskiej może być trzymany razem z innymi gatunkami. Zimę sterniczki jamajskie zniosą dobrze, jeśli tylko zapewnimy im niezamarznięte jeziorko.

    Komentarze (1)
    Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 0]
    Temat:

    Komentarze na temat: Sterniczka jamajska


    Dyskusja użytkowników na temat: Sterniczka jamajska


    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: 2minusplus 7 = <= Napisz wynik działania.
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!