Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Srebrzanka modrodzioba

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Srebrzanka modrodzioba (łać.Anas versicolor)

Parka srebrzanki modrodziobej
Parka srebrzanki modrodziobej
  • Podgatunki
  • Żywienie piskląt
  • Żerowanie

  • Gatunek ten jest rodzajem kaczki pływającej, a jej zamieszkanie można określić bardzo łatwo: Ameryka Południowa od tzw. Ziemi Ognistej po Brazylię południową oraz środkowe Peru. Znaleźć ją można również na Falklandach.

         Zarówno samica jak i samiec tego gatunku posiada ubarwienie bardzo podobne, co może być uciążliwe w identyfikacji płci. Ubarwienie jednak jest bardzo efektowne u tego gatunku.
    Brunatnoszary kolor możemy spostrzec na wierzchu głowy, która sięga aż po dolne granice oczu, z kolei reszta głowy oraz gardło w kolorze kremowym.
    Pierś jak i przednia część boku tułowia z wyraźnymi czarnobrązowymi plamkami.
    U nasady szarego ogona zauważalne delikatne poprzeczne prążkowania.
    Wierzch ciała w kolorze brunatnoczarnym z charakterystycznie wydłużonymi piórami.
    Lusterko zielone, z błyszczącym czarnobiałym (bardzo rzadko czarnoszarym) obramowaniem.


    Dziób w odcieniu bardzo jasnego niebieskiego z czarnym podłużnym pasem na części górnej oraz z czarnym paznokciem.
    U każdej kaczki z tego gatunku można zauważyć charakterystyczne jak i bardzo piękne żółte plamy, które usytuowane są po obydwu stronach nasady górnej części dzioba.
    Nogi ciemnoszare, oczy zaś zazwyczaj w brązowawym odcieniu.

         Jedyną różnicą, która rozróżnia samca od samicy jest wielkość i intensywność kolorów upierzenia.
    Samica jest nieco mniejsza niż samiec, natomiast samiec jest minimalnie jaśniejszy od samicy swego gatunku.
    Pióra u samca są dłuższe, z kolei boki tułowia bardziej wyraziste.
    Dziób jaśniejszy z malutką ciemnożółtą plamką.

    Samica srebrzanki modrodziobej. Samiec srebrzanki modrodziobej
    Samica srebrzanki modrodziobej.
    Samiec srebrzanki modrodziobej
         Srebrzanki modrodziobe zamieszkują i zasiedlają okolice jezior słodkowodnych, mokradeł, stawów - ogólnie tam, gdzie okolica bogata jest w roślinność nadbrzeżną, zazwyczaj na terenach otwartych.

         W regionie południowych rejonach zasięgu lęgowych, lęgi zaczynają się już w październiku lub w listopadzie, natomiast na terenie Peru odnajdują się one od września aż po marzec.
    Gniazdo jest budowane przez samicę na ziemi, w okolicach, gdzie będzie mieć dostęp do wody, wśród blisko rosnących i ukrywających gniazdo traw i szuwarów.
    Samica składa średnio od 7-11 jaj o kremowej barwie, które są wysiadywane prawie 4 tygodnie, bo od 24-27 dni.
         
    Żywienie piskląt wygląda mniej więcej tak, że rodzice karmią je głównie małymi i drobnymi wodnymi bezkręgowcami.
    W okresie 50-60 dnia od wylęgu młode pisklęta stają się już niezależne.
    Dojrzewanie określa się na okres 1 roku życia.
    Jeżeli utworzy się jakaś para, stanowią wtedy bardzo silną, długotrwałą rodzinę.

         
    Żerowanie odbywa się w wodzie, srebrzanki modrodziobe przecedzają wierzchnie warstwy, gruntują, nie rzadko również nurkując.
    Żywienie nie jest jakieś wyjątkowo wyjątkowe, gdyż żywią się one nasionami, bardzo często zjadają młode i zielone części roślin wodnych, owady żyjące w wodzie, larwy tychże owadów, mięczaki oraz skorupiaki.

         Srebrzanki modrodziobe zazwyczaj widziane są w małych stadkach, bardzo często w pojedynczych parkach, lecz zdarzają się i wielkie stada liczące nie tylko dany gatunek.

         Jeśli chodzi o
    hodowlę, to najczęściej można znaleźć podgatunek Anas versicolor versicolor.
    Głównie za piękne barwy upierzenia, lecz również i dlatego, iż są to bardzo przyjaźnie nastawione ptaki, nadające się do hodowli wielogatunkowej, chociaż wiele hodowców umieszcza je w osobnych wybiegach, w celu zwiększenia wydajności hodowlanej.

         Połowa kwietnia i czerwca to okres przystępowania do lęgów.

         Ptaki te robią gniazda w koszach lub budkach, ale najbardziej preferowanym miejscem jest ziemia wśród bujnej roślinności.

         Pisklęta stanowczo powinny otrzymywać mieszankę paszową dla kacząt, zooplankton, rzęsę, larwy ochotek, poczwarki mrówek a także mięczaki.
    Dorosłe osobniki żywimy ziarnami zbóż, okopowymi, roślinami zielonymi oraz granulatem.

         Gdy zima jest łagodna kaczki te bardzo dobrze ją zniosą, gdy mają staw do możliwości w nim pływania, jednak, gdy noc lub dzień jest bardzo mroźnym okresem, zwierzęta te powinny być umieszczone w wolierze, w którym znajdą grubą ściółkę ze słomy.

    Komentarze (2)
    Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 1]
    Temat:

    Komentarze na temat: Srebrzanka modrodzioba


    Dyskusja użytkowników na temat: Srebrzanka modrodzioba


    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: 5minusplus 10 = <= Napisz wynik działania.
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!