Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Czuprynka

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Czuprynka (łać.Anas falcata)

Ptak ten gniazduje na północno-wschodnich terenach Azji, zimuje natomiast w Chinach, Pakistanie oraz południowo-wschodniej części Japonii.

Podczas godów głowa samca przybiera zieonobrązowawy kolor, który emituje miedziany połysk, pióra wydłużone opadające na jej tylnią część.
Samica wysiadujaca jaja z pisklęciem
Samica wysiadujaca jaja z pisklęciem


W okolicach szyi dostrzeżemy bez problemu czarną poprzeczną pręgą na białym tle. Wole białe z czarnym łuskowaniem. Zarówno boki jak i spód ciała czuprynki w odcieniu bardzo jasnego szarego, z delikatnymi prążkami. Z wierzchu ciało ma kolor bardzo jasno popielaty, natomiast w okolicach barków pióra są wydłużone, sierpowate w kolorze białoczarnym.
Lusterko błyszczące czarnozielone. Samica brązowa. Samiec w okresie spoczynkowym przypomina bardzo samicę, posiada jednak zielony połysk na głowie.



Długość ciała waha się od 47-55cm.
Samica Czuprynki
Samica Czuprynki
Jest to gatunek monotypowy.

Ptaki te można spotkać w pobliżu rzek, gdzie można zaobserwować wolny nurt, w płytkich jeziorach oraz na mokradłach, które porośnięte są drzewami i krzewami.

Pary tworzą się już w okresie zimowym i zaraz po przylocie na tereny lęgowe zaczynają się intensywne tokowania.

Czuprynka gniazduje się na ziemi, w otoczeniu wysokiej trawy, krzewów a co najciekawsze często od wody. Samica tego gatunku znosi około 6-9 jaj o kremowej lub żółtej barwie, następnie wysiaduje je przez ok. 24-26 dni.

Rolą samca w pierwszej fazie jest bronienie terytorium, później zaczyna proces pierzenia, gdzie wraz z innymi kaczorami tworzy stada na akwenach.

Pisklęta łowią bezkręgowce pod opieką matki i w okresie 45-55 dni od przyjścia na świat są zdolne do latania i samodzielności.



Dojrzałość płciową osiągają one po okresie pierwszego roku życia. Żywią się one roślinami przybrzeżnymi i wodnymi, czasem wzbogacając tą dietę poprzez zjedzenie nasion lub drobnych organizmów zwierzęcych.

Gatunek ten jest bardzo łatwy i opłacalny w hodowli (problematycznym może być jedynie okres lęgowy). Ptaki te nie są agresywne.

Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 3minusplus 9 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!