Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Krakwa

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Krakwa (łać.Anas strepera.)

Krawka-para
  • Wygląd
  • Miejsca wystepowania
  • Rozmnażanie
  • Pokarm
  • Hodowla
  •      Gniazduje w środkowej części Ameryki Północnej i Eurazji. Populacja amerykańska zimuje na południu Stanów Zjednoczonych oraz w Meksyku, populacja europejska na południu Europy i w dolinie Nilu, z kolei ptaki azjatyckie spędzają zimę na południu Azji. Na południowym zachodzie USA , na Wyspach Brytyjskich oraz na zachodzie i południowym zachodzie Europy żyją populacje prowadzące osiadły tryb życia.      

    Wygląd.

    Samiec w ubarwieniu godowym jest barwy ciemnoszarobrązowej w drobne, poprzeczne fale, brzuch jaśniejszy. Na grzbiecie posiada wydłużone pióra z jaśniejszymi obwódkami. Lusterko jest czarnobiałe, pióra nadogonowe i podogonowe barwy aksamitnie czarnej. Nogi żółtopomarańczowe, dziób szarobrązowy. Samica jest podobna do kaczki krzyżówki, jest nieco mniejsza i różni się czarnobiałym lusterkiem. Kaczor w szacie spoczynkowej podobny do kaczki, lecz posiada wydłużone pióra na grzbiecie. Kaczor odzywa się krótkim świstem "łit-krek", kaczka szybkim niezbyt głośnym "krak-krak".Długość ciała około 46-56 cm. Gatunek monotypowy.
    Krakwa
         

    Miejsca występowania.

    Spotykane są na rozległych i płytkich zbiornikach wodnych, zarośniętych tatarakiem i pałką, niekiedy tylko trzciną, z dużymi lustrami wody, w otoczeniu terenów otwartych. Krakwa spotykana jest także na zakrzaczonych wysepkach wśród rozlewisk i bagien.      

    Rozmnażanie.

    Kaczory tokują na zimowiskach już w październiku i jesienią tworzą się pary, kaczory tokują na zimowiskach już w październiku i jesienią tworzą się pary, które trzymają się razem do okresu lęgowego. Gniazda budują w suchym miejscu na zalewanych łąkach, w wystającej kępie roślinności zielnej lub pod krzakiem, miejsca te są często oddalone od wody o 800 - 2000 m. Gniazdo zbudowane jest z suchych liści, traw i turzyc z wyściółką z puchu przemieszanego z e strzępami roślin. Kaczka znosi od 5 d0 15 jaj (najczęściej 8-10 jaj), które maja kolor kremowy. Wysiaduje je przez około 26-27 dni, od momentu zniesienia ostatniego jaja. Krakwa gniazduje tylko jeden raz w roku, ma to miejsce w pierwszej dekadzie czerwca. Zwykle gniazdują w dużym rozproszeniu. Pisklęta wodzone przez matkę, odżywiają się głównie drobnymi bezkręgowcami oraz roślinnością wodną. W zależności od obfitości pokarmu, samodzielność oraz zdolność do lotu osiągają w 43-63 dniem życia. Dojrzałość płciową osiągają w pierwszym roku życia.
    Krakwy
         

    Pokarm.

    Krakwy żerują gruntując do głębokości 30 cm. Zjadają zooplankton i inne skorupiaki, mniejsze ślimaki i małże, owady i ich larwy, robaki, kijanki i roślinny wodne. Na lądzie jedzą delikatniejsze pędy i liście, zbierają także ziarna zbóż pozostałe na ścierniskach, na łąkach łowią szarańczaki.
    Krakwa
         

    Hodowla.

    W hodowlach występują rzadko, co może być spowodowane ich niepozornym ubarwieniem. Jednak gatunek ten jest bardzo interesujący i ładny. Mogą na wybiegu mieć towarzystwo wielogatunkowe, ale niezbyt liczne, ponieważ w okresie rozrodu, musimy zapewnić Krakwie ciszę i spokój. Gniazdują w ustronnych miejscach, pod osłoną roślinności i krzewów. Czasami do gniazdowania wykorzystują kosze lęgowe. Podajemy im rzęsę i inne rośliny wodne, ziarno zbóż, granulat da kaczek hodowlanych oraz okopowe. Pisklęta z kolei jedzą karmę dla kacząt, zooplankton oraz rzęsę wodną. Zimny znoszą dobrze, jeśli mają dostęp do wody. Podczas bardzo mroźnych dni i nocy lepiej umieścić je w suchym pomieszczeniu z wyściółką ze słomy. Obrączki 10mm. W 1874 roku na wyspie Teraina (dawniej Washington) na jeziorze Michigan znaleziono dwa osobniki, które przypominały wyglądem Krakwy z upierzeniem młodocianym, lecz nieco mniejsze. Opisane po raz pierwszy w 1879 roku pod nazwą Anas strepera couesi na cześć Elliota Coues'a (był on chirurg, historyk, ornitolog). Ptaki te niestety wyginęły, a przyczyną tego były coroczne, intensywne polowania osobników z Tabuaeran (dawniej Fanning Island), którzy strzelali do migrujących kaczek z Teraina do Tabuaeran.

    Komentarze (3)
    Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 2]
    Temat:

    Komentarze na temat: Krakwa


    Dyskusja użytkowników na temat: Krakwa


    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: 3minusplus 2 = <= Napisz wynik działania.
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!