Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Świstun chilijski

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Świstun chilijski (łać.Anas sibilatrix)

świstun chilijski
  • Wygląd
  • Rozmnażanie
  • Pokarm
  • Hodowla
  •       Tereny lęgowe Świstuna chilijskiego znajdują się na Ziemi Ognistej, w południowej Argentynie oraz w południowym Chile i na Falklandach. Populacja, która gniazduje najdalej na południu kontynentu zimuje w północnej i środkowej Argentynie, w Paragwaju, południowej Brazylii oraz Urugwaju. Pozostałe ptaki z tego gatunku prowadzą osiadły tryb życia.      

    Wygląd.

    Ubarwienie samca i samicy jest podobne. Przednia część głowy oraz okolice otworów usznych są barwy białej. Wierzch głowy i tył szyi czarnego koloru, po bokach głowy i szyi jest widoczny zielony, metalicznie połyskujący pas. Pierś barwy białej z czarnymi, poprzecznymi prążkami. Boki ciała są rdzawokasztanowate, na grzbiecie posiada wydłużone czarne pióra, z białymi obwódkami. Ramię oraz przedramię białe, lusterko czarne z zielonym połyskiem. Brzuch biały, dziób szaroniebieskawy z czarnym końcem, nogi barwy szarej. Samica jest nieco mniejsza od samca, z mniej błyszczącym zielonym pasem po bokach szyi i głowy. Ramie i przedramię szarawobiałe. Kaczor często odzywa się gwiżdżącym głosem. Długość ciała około 43-54 cm. Gatunek monotypowy.
    Świstun chilijski
         

    Rozmnażanie.

    Naturalnym środowiskiem ptaków są śródlądowe jeziora, rzeki o wolnym nurcie oraz rozległe mokradła. Poza okresem lęgowym gromadzą się na dużych jeziorach w towarzystwie ptaków z innych gatunków. Zazwyczaj gniazdo budują na ziemi wśród roślinności, często pod osłoną krzewu. Kaczka znosi około 5-8 jaj, w kolorze białym, które wysiaduje przez 24-26 dni. Kaczor pomaga samicy opiekować się potomstwem. Młode ptaki około 50 dnia życia, potrafią już latać i są samodzielne. Dojrzałość płciową osiągają w pierwszym roku, ale do lęgów przystępują często dopiero w drugim roku życia.
    Świstun chilijski
         

    Pokarm.

    Zjadają różne rośliny oraz wodorosty, także rośliny lądowe oraz skubią trawę podobnie jak gęsi.      

    Hodowla.

    Pierwsze świstuny chilijskie dotarły do Europy w 1870 roku, przywieziono je i umieszczono w ogrodzie zoologicznym w Londynie. Trzy lata później zostały rozmnożone we Francji. Gatunek jest lubiany, także dlatego , że swą barwną szatę noszą przez cały rok. Gatunek jest odporny, łatwy w utrzymaniu i można go polecić początkującym hodowcom. Ma spokojne usposobienie, więc idealnie nadaje się do kolekcji wielogatunkowej. W naszych warunkach atmosferycznych gniazduje w drugiej połowie kwietnia bądź na początku maja. Do lęgów chętnie wykorzystuje kosze lęgowe lub budki umieszczone blisko wody. Wskazany jest dobrze utrzymany trawnik, ponieważ kaczki chętnie skubią trawę. Podajemy im rzęsę i inne rośliny wodne, ziarno zbóż, granulat da kaczek hodowlanych oraz okopowe. Pisklęta z kolei jedzą karmę dla kacząt, zooplankton oraz rzęsę wodną. Nasze zimy znoszą dobrze, ale musimy im zapewnić dostęp do niezamarzniętej wody. Podczas silnych mrozów kaczki umieszczamy w suchym pomieszczeniu na grubej warstwie słomy. Mutacje - blond. Obrączki 11 mm.

    Komentarze (3)
    Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 2]
    Temat:

    Komentarze na temat: Świstun chilijski


    Dyskusja użytkowników na temat: Świstun chilijski


    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: 2minusplus 9 = <= Napisz wynik działania.
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!