Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Gągoł

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Gągoł (łać.Bucephala clangula)

Samiec gągoła
Samiec gągoła
Gągoł jest jedną z ostatnich kaczek, które migrują na południe.
Zimą często lecą na północ tak daleko jak pozwala im na to otwarta woda.

Wygląd samca:
Upierzenie:
Głowa czarno-zielona. Owalna jasna, biała plama po stronie twarzy. Zarówno piersi, jak i brzuch są jasno białe natomiast tył, czyli ogon i skrzydła czarne. Oczy mają kolor złocistożółty.


Samica gągoła
Wygląd samicy:
Głowa w czekoladowo-brązowym kolorze.
Skrzydła, ogon szary. Boki, brzuch oraz pierś zasadniczo w kolorze białym. Oczy, tutaj paleta barw jest przeróżna, ponieważ spotkać można kolory jasnożółte aż do białej barwy.

Wygląd piskląt:
Niedojrzałe pisklaki podobne do samicy. Pierwszej zimy młody samiec podobny do dorosłego, ale z głową brązową, boki szare wraz z piersią, mniejszy i mniej wyraźny biały owal na twarzy piskląt.

Młody pisklak gągoła na kamieniu
Informacje:
Samica Gągoła często składa jaja w gnieździe innych samic, szczególnie w budkach lęgowych. Składa jaja w gniazdach innych gatunków kaczek również.
Gdy pisklęta opuszczają gniazdo żywią się same we własnym zakresie i wymagają tylko ochrony, nic więcej nie jest im potrzebne do przeżycia. Niektóre samice porzucają potomstwo zaraz po wylęgu, które żyją w zgodzie z młodymi tej samej samicy, lecz np. starsze bądź młodsze pokolenie. Takie mieszane potomstwa, znane jako "żłobki", mogą występować również, gdy kobieta traci kilka piskląt po walce z inną terytorialną samicą. Młode rozpraszają się w parach, wracając do matki po skończonej walce o byt, lecz nie wszystkie wracają. Niektóre lub wszystkie pisklęta mogą zostać przyjęte do potomstwa, które zwykle jest obecnie wychowywane przez samca i samicę na danym terytorium.

Siedlisko
Jezioro lub staw
Raczej żyją wzdłuż jezior i rzek, graniczących z lasem.
Zimy głównie żyją w wodach morskich, zatokach i portach, jak również w rzekach i dużych jeziorach.

Żywienie:
Główną dietę stanowią przede wszystkim owady, ryby i roślinność.

Gniazdowanie:
Samica składa od 5-16 jaj

Opis jaj:
Jaja mają błyszczący, zielonkawy kolor.
Młode 2 dni po wykluciu opuszczają gniazdo.
Gniazdo robione w jamie drzewa lub innych miejscach, które umożliwiają spokojne złożenie jaj, pokryte puchowymi piórami z piersi samicy.
Kaczki te żerują na dnie wód. Stada często nurkują wspólnie.

Gągoł

Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 3minusplus 7 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!