Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Świstun

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Świstun (łać.Anas penelope)

Świstun
  • Wygląd
  • Rozmnażanie
  • Pokarm
  • Hodowla
  •      Zamieszkuje i gniazduje w północnej Europie i Azji od tundry na północy po strefę lasów mieszanych na południu. Zimuje na wybrzeżu Wysp Brytyjskich, zachodniej i południowej Europy oraz północnej Afryki i w Japonii i w południowej Azji.      

    Wygląd.

    Posiada wysokie czoło i stosunkowo krótki dziób, tworzy charakterystyczny dla tego gatunku profil głowy. Kaczor w szacie godowej jest koloru popielatego o różowobrązowej piersi i rdzawobrązowej głowie i szyi. Dziób jest koloru szaroniebieskiego z czarnym końcem. Od nasady dzioba przez środek głowy biegnie jasnożółty pas. Gardło czarne. Na grzbiecie widoczne wydłużone szare oraz czarne pióra z jasnymi obwódkami. Na skrzydle znajduje się zielonoczarne, błyszczące lusterko. Samica jest o barwie brązowej, z jasnymi obwódkami piór. Na krawędzi złożonego skrzydła jest widoczny białawy pas. Kaczor w szacie spoczynkowej oraz osobniki młodociane przypominają ubarwieniem samice. Długość ciała 45-51 cm. Gatunek monotypowy.
    Świstun zimą
         

    Rozmnażanie.

    Zamieszkują zwykle duże i płytkie zarastające zbiorniki wodne, z licznymi małymi lustrami wody, w otoczeniu gęstych krzaków, wierzb i olch. Unika jezior leśnych , gór oraz łąk i bagien o małej powierzchni. Ptaki w pary dobierają się na zimowisku lub podczas wędrówki i trzymają się razem do okresu lęgowego. Na tereny lęgowe przylatują w marcu i kwietniu. Gniazdo umieszczają na lądzie, często w odległości 100-250 m od wody, w miejscu zaciemnionym, o bardzo słabym rozwoju roślin zielonych, ale pod osłoną gęstych krzewów lub nawisów chrustów, niekiedy wewnątrz krzewu. Gniazda budują z suchych traw i turzyc z niewielką domieszką liści olchy i wierzby. Za wyściółkę służy szary puch, przemieszany ze strzępami roślin. W ciągu roku gniazdują jeden raz w maju. Samica znosi od 6 do 16 jaj( najczęściej jednak znosi od 8 do 9 jaj), o kolorze kremowobiałym. Wysiaduje je przez około Wysiaduje je przez około 24-25 dni. Pisklęta prowadzone są przez matkę na wodę. W wieku 40-50 dni są już zdolne do lotu oraz są samodzielne. Dojrzewają w pierwszym roku życia.      

    Pożywienie.

    Zjadają rośliny wodne, ich nasiona, pędy, kłącza i liście, skubią również trawę podobnie jak gęsi, jednak rzadziej zjadają owady i mięczaki.
    Para Świsyunów
         

    Hodowla.

    Świstun nadaje się na wybieg z obstawą wielogatunkową. Na dużym wybiegu z dużym zbiornikiem można nawet pielęgnować kilka par. Powinny mieć do dyspozycji zadbany trawnik, ponieważ lubią skubać trawę. Powinniśmy pamiętać przy hodowaniu Świstunów, że w zbiorniku powinna znajdować się rzęsa oraz inne rośliny wodne, którymi także się żywią. Ponadto podajemy kaczką ziarno zbóż, okopowe oraz granulat dla kaczek hodowlanych. Osobniki pochodzące z hodowli chętnie gniazdują na ziemi pod krzewem lub w koszu lęgowym. Kaczka wysiadująca jaja, powinna mieć zapewnioną ciszę i spokój. Pisklęta karmimy mieszanką paszową dla kacząt oraz rzęsą wodną. Zimy znoszą dosyć dobrze, jeśli mają dostęp do niezamarzniętej wody. Mutacje - albinotyczna. Obrączki 9 mm.

    Komentarze (2)
    Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 1]
    Temat:

    Komentarze na temat: Świstun


    Dyskusja użytkowników na temat: Świstun


    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: 1minusplus 5 = <= Napisz wynik działania.
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!