Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Kaczki » Dziwonos

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Dziwonos (łać.Sarkidiornis melanotos)

      Występowanie i zasięg gatunku jest bardzo rozległy. Dziwonos występuje a Ameryce Południowej, w Afryce i Azji.
Dziwonos
  • Wygląd
  • Pożywienie
  • Rozmnażanie
  • Pielęgnacja
  •      

    Wygląd Dziwonosa.

    Górna część szyi i głowa samca jest biała z gęstym ciemnym nakrapianiem. Grzbiet posiada koloru czarnego, skrzydła i ogon połyskują na kolor zielony i fioletowy, lusterko zielone. Część szyi dolna, pierś i spód ciała białe albo jasnożółtawe. Boki tułowia są czarne lub szare. Oczy brązowe, nogi ciemno - szare. Podczas godów, u nasady części górnej czarnego dzioba samca, rozwija się duża spłaszczona bocznie narośl, która zanika po lęgach. Samica jest mniejsza, bez żadnych narośli u nasady dzioba. Boki tułowia i pierś posiada koloru szarobrązowego. Te ptaki wyróżniają się posiadaniem tępego guza na zgięciu skrzydła.      

    Pożywienie Dziwonosa.

    Zasiedlają jeziora, rzeki i stawy, najczęściej w otoczeniu lasów. W ciągu dnia odpoczywają na wysepkach i drzewach. Żerują zawsze wczesnym ranem oraz późnymi wieczorami. Pasą się szczególnie na ladzie oraz poszukują pożywienia w płytkiej wodzie. Zjadają nasiona traw, zboża, turzyce, rośliny wodne oraz owady wodne i lądowe ( larwy, szarańcza), bardzo sporadycznie małe ryby. W okresie suszy tworzą stada jednopłciowe.      

    Rozmnażanie.

    Dziwonos to gatunek poligamiczny, więc w okresie gotowym samiec ma wokół siebie dwie, trzy lub cztery samice. Gniazda zakładają w dziuplach oraz w rozgałęzionych konarach, czasami też w opuszczonych gniazdach przez inne gatunki. Gniazdują też czasami na ziemi w wysokiej trawie, lub między kamieniami. Kaczki gniazdują pojedynczo lub w małych grupach. Kury znoszą od 6 do 15 jaj, które wysiadują 27 - 30 dni. Potomstwo wodzone jest przez samicę. Ok 70 dnia życia młode stają się samodzielne i zdolne do lotu. Dojrzewają w 3 a czasami w 4 roku życia.
    Dziwonos
         

    Chów i pielęgnacja.

    Dziwonosy są agresywne, więc potrzebny jest dla nich osobny wybieg, z dobrze utrzymanym i pielęgnowanym trawnikiem. Samcowi musimy przydzielić 2 lub 4 samice. Gniazdują w koszach lub budkach lęgowych. Budują czasami gniazda w trawie w śród roślin. Ptaki te są trudne w rozrodzie. Żywimy je ziarnem zbóż, zielonkami ( rośliny wodne i lądowe) oraz granulatem dla kaczek hodowlanych. Pisklętom podajemy larwy ochotek, larwy mączników, zooplankton, rzęsę wodną, nimfy świerszczy oraz mieszankę paszową dla kacząt. Podczas zimy muszą mieć, zapewnione schronienie, w pomieszczeniu o temperaturze ok 10 ° C, z grudą warstwą słomy na podłożu. Obrączki 16 mm.