Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Gołębie » Turkawka

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Turkawka (łać.Streptopelia turtura)

Zakres występowania: jest to gatunek migracyjny, spotykanym w cieplejszym okresie na terenach Europy, Anglii, Turcji, rzadko widywanym w północnej Skandynawii i Rosji. Ptak zimuje w Afryce Południowej. Do Europy dociear na przełomie kwietnia i maja, a udaje się do ciepłych karjów we wrześniu.

Turkawka
Turkawka
Naturalne środowisko: Turkawki bytują na skaraju lasu wśród zarośli, żywopłotów, ale zawsze blisko pól uprawnych, które dostarczają im pożywienia.


Status środowiskowy: ptak prawnie chroniony w Polsce, objęty ścisłą ochroną gatunkową. W ostatnim czasie europejska populacja tego gatunku spadła o 60% z powodu polowań w trakcie wędrówki do Afryki, oraz zmiany w sposobie uprawy pól.


Opis:
Turkawka jest ptakiem delikatnym, mniejszym oraz ciemniejszym niż Sierpówka, ale trochę większa niż kos. Górna część ciała jest upstrzona piórami o wyraźnych kasztanowo- cynamonowych i czarnymi cętkach. Po bokach karku znajdują się jasne plamy poprzecinane czarnymi pasmami. Młode osobniki nie wykazują tej cechy. Ogon w kształcie wiosła jest koloru czarnego, zakończony jest jasną, białą obwódką.Reszta ciała jest pokryta piórami w kolorze niebieskawo-szarym. Nogi i obrzeża oka są czerwone, dziób jest koloru czarnego. Miękkie pogruchiwania turkawki są przyjemne dla ucha i uprzyjemniaja wiejskie spacery.
Średnie wymairy: długość ciała: 25-27cm , rozpiętość skrzydeł: ok. 54cm , waga: ok. 150g

Obraz pt Turkawka pędzla Zofii Gengembre Anderson.
Obraz pt Turkawka pędzla Zofii Gengembre Anderson
Informacje hodowlane
Ptaki niezmiernie płochliwe.

Wielkość miotu: 2 białe, eliptyczne jaja. Dwa okresy lęgowe, pierwszy w maju, drugi w pierwszej połowie lipca.
Czas inkubacji: 15-16 dni trwa okres wysiadywania, zarówno samiec jak i samica zmieniają się podczas wysiadywania, dając czas drugiemu na zdobycie pożywienia.
Czas pozostawania w gniezdzie: przed upływem 3 tygodnia młode są zdolne do opuszczenia gniazda, do tego czasu oboje rodziców karmi i ogrzewa pisklęta.
Pożywienie: głównie wszelkiego rodzaju nasiona, jakie mogą znaleść na polach.




Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 4minusplus 4 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!