Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
Login:
Hasło:
 
lub
Ptaki ozdobne » Gołębie » Koroniec

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Koroniec (łać.Goura cristata)

Zakres występowania Gaura cristata
Zakres występowania Gaura cristata
Zakres występowania: gatunek endemiczny dla Nowej Gwinei oraz wysp Indonezji

Naturalne środowisko: tego pięknego gołębia to bagniste lub częściowo zatopione lasy, jak również gęsto zarośnięte wzgórza i stoki do 350m n.p.m.

Obecność w naturalnym środowisku: gatunek zagrożony, o spadającej liczbie populacji. Objęty ścisłą ochroną gatunkowa.

Opis:
     Znacznych rozmiarów (do 70cm wysokości), gatunek ten jest największy na świecie spośród
Imponujący czub Korońca
Imponujący czub Korońca
wszystkich gołębi, może osiągać rozmiary małego indyka. Gołąb prowadzący naziemny tryb życia. Jego cechą charakterystyczną jest imponujący czub z „koronkowych” piór. Upierzenie jest w kolorze niebieskim z odcieniami szarego, na barkach i górnej części grzbietu można dostrzec z kolei kasztanowe łatki. Górna część piór skrzydeł jest ciemno niebieska. Od dzioba w kierunku oczu znajdują się dłuższe, granatowe pióra. Niektóre osobniki mogą wyróżniać się czarnymi plamkami, a niektóre mogą być nawet w całości czarne.

Informacje hodowlane:
     Ptaki żyją w małych stadach od 2 do 10 osobników. Dzień spędzają na szukaniu pożywienie: owoców, które spadły z drzew, nasion, wszelakich ziaren, jednak nie pogardzą też i owadami, jeśli takowe napotkają.
Para Korońców
Para Korońców

     Samiec i samica parują się raz na całe życie. Podczas tańca godowego samiec pohukuje głośno i kłania się samicy, jednocześnie prezentuje rozłożony ogon i częściowo rozpostarte skrzydła. Następnie wykonuje taniec z rozłożonymi i uniesionymi skrzydłami, podczas gdy samica będzie biegać dookoła niego również z uniesionymi skrzydłami. Kolejnym etapem zalotów jest prezentacja przez samca materiałów na gniazdo, po dokonaniu oceny samica oddala się wraz z samcem w celu zbudowania lichej platformy z gałązek, będącą zaczątkiem gniazda.
     Samica wysiaduje pojedyncze jajo w ciągu nocy, natomiast w ciągu dnia zmienia ją partner. Młode są nagie i bezbronne w momencie wyklucia, rodzice karmią je na zmianę przez miesiąc ptasim mleczkiem (wydzieliną wola gołębiego) aż do momentu opierzenia, następnie kontynuują dokarmianie pisklęcia jeszcze przez parę miesięcy.

Wielkość miotu: 1 białe, duże jajko
Czas inkubacji: trwa około 28 dni
Ilość miotów w ciągu roku: 1