Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
 
lub
Ptaki ozdobne » Gołębie » Brunatny

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Brunatny (łać.Columba eversmanni)

Zakres występowania:
Mapa dystrybucji Gołebia brunatnego. kolor zielony miejsce zimowania, kolor czerwony miejsce rozrodu
Mapa dystrybucji Gołebia brunatnego. Kolor zielony miejsce zimowania, kolor czerwony miejsce rozrodu
ptak ten odbywa okres rozrodczy na terenie byłych republik radzieckich, w Afganistanie, na terenach Chin północno-zachodnich oraz na terenach północno-wschodnich Iranu. Następnie udaję się na swoje zimowiska, które znajdują się w Pakistanie oraz Indiach północno-zachodnich.

Naturalne środowisko: Gołąb brunatny upodobał sobie tereny półpustynne oraz stepowe, ale blisko ludzkich osad. Choć w Kazachstanie zamieszkuje lasy. Jakkolwiek i ten gatunek uległ asymilacji i przystosowała się do życia w mieście. Jeśli chdzi o okres zimowania, na ten czas ptaki wybierają tereny otwarte z porozrzucanymi, pojedyńczymi drzewami, takie jak pola uprawne chociażby. Ponad to gatunek ten wybiera sady, gdzie jest pod dostatkiem pożywienia.

Ciekawostki: swoją nazwe zawdzięcza Napoleonowi, który nadał mu imię w 1856r.


Gołąb brunatny
Gołąb brunatny
Opis:
Gołąb średnich rozmiarów, o długości ciała ok. 30cm. Podobny do Gołębia skalnego Columba livia. Jego upierzenie jst głównie szare, odznaczające się dużym połyskiem, z brązowawym odcieniem na piórach górnej części ciała. Pióra dolnej części grzbietu, zadu oraz spodnie pióra skrzydeł są białe. Ogon jest rozłożysty z ciemnymi obwódkami.Streówki charakteryzują się długim, wąskim, czarnym pasmem. Oczy są koloru żółtego, tak jak ich brzeg. Młodociane osobniki charakteryzują się brązowawymi tęczówkami, a ich upierzenie jest matowe. Podczas okresu godowego gatunek ten wydaje głos brzmiący w przybliżeniu jak przeciągłe oo-oo-oo.


Informacje hodowlane:
Gołąb brunatny
Gołąb brunatny
Ptaki na swoje gniazda wybierają miejsca mało dostępne jak dziuple czy dziury w murach.

Pożywienie: dieta Gołębia brunatnego składa się z nasion traw, nasion zbóż uprawnych oraz owoców drzew i krzewów, jak na przykład morwa.
Okres rozrodczy: od kwietnia do czerwca
Wielkość miotu: zwykle dwa jajka
Okres inkubacji: ok 2 tygodni

Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 5minusplus 7 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!