Ptakiozdobne.pl - portal miłośników i hodowców drobiu i pktaków ozdobnych
 
lub
Ptaki ozdobne » Gołębie » Aborygenek długoczuby

Informacje i porady:

Gatunki i rasy:

Indeksy:

Ogłoszenia

Informacje dodatkowe

Nasza hodowla

Aborygenek długoczuby (łać.Ocyphaps lophotes)

Aborygenek długoczuby
Aborygenek długoczuby
Inna nazwa: Gołąb długoczuby

Zakres występowania: Ptak ten występuje na terenie całego kontynentu australijskiego.

Naturalne środowisko: Gołąb długoczuby zamieszkuje pastwiska o umiarkowanym stopniu zadrzewienia zarówno na terenach rolniczych jak i zurbanizowanych. Zazwyczaj można go spotkać w pobliżu źródła wody, ponieważ musi on pić codziennie. Gatunek ten stroni od gęstych lasów.

Opis:
Gołąb długoczuby
Gołąb długoczuby
     Gołąb długoczuby jest krępej budowy ciała, a jego dominującą cechą jest wąski, czarny czub, którego nie można nie zauważyć. W barwie upierzenie dominuje kolor szaro- brązowy, który staje się bardziej różowawy na spodnich częściach ciała. Skrzydła posiadają czarne prążki oraz są przyozdobione połyskującymi zielonymi i fioletowymi łatkami. Głowa jest szara, a oczy są otoczone różowo- czerwoną obwódką. Jeśli ptak się przestraszy wzbija się w powietrze z charakterystycznym gwizdem, który jest wynikiem przepływu powietrza przez zmodyfikowane sterówki. Podczas lądowania ptak ten odpycha swój ogon do góry.
     Gołąb długoczuby jest jednym z dwóch australijskich gatunków gołębi posiadających sterczący czub. Ten drugi gatunek to Aborygenek lancetoczuby Geophaps plumifera, który jest znacznie mniejszy niż Gołąb długoczuby, poza tym jego upierzenie jest cynamonowe i posiada jaskrawe, czerwone łaty na twarzy.
     Średnie wymiary: długość 30-34cm, waga: 207g,


Informacje hodowlane:

Gołąb długoczuby podczas zalotów
Gołąb długoczuby podczas zalotów
Pożywienie: tak jak i pozostałe gołębie żywi się głównie ziarnami i nasionami wszelakiej maści. Czasami urozmaica swoją dietę o liście czy insekty. Popasa w stadach lub małych grupach. Ptaki są nieufne i potrafią siedzieć na pobliskich drzewach długi czas zanim zdecydują się na sfrunięcie na ziemię. Najczęściej jedzą rano i wieczorem.

Okres rozrodczy: zwykle od marca do września, ale mogą też składać jaja w innym okresie.
Wielkość miotu: 2 białe, owalne i połyskliwe jaja
Okres inkubacji: 3 tygodnie
Długość pozostawania w gnieździe: 3 tygodnie

     Gatunek ten buduje delikatne gniazdo uwite z cienkich gałązek, jest ono najczęściej ukryte w koronach drzew lub gęstych krzakach. Zarówno samiec jak i samica biorą udział w wysiadywaniu jaj i w opiece nad młodymi.

Komentarze (5)
Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 4]
Temat:

Komentarze na temat: Aborygenek długoczuby


Dyskusja użytkowników na temat: Aborygenek długoczuby


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: 5minusplus 7 = <= Napisz wynik działania.
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!