Czubatka dworska pochodzi z Polski. Celem pracy hodowlanej w tym przypadku jest uzyskanie kury ogólnoużytkowej, o bardzo spokojnym usposobieniu. Hodowcy chcą przystosować czubatkę dworską do środkowoeuropejskich surowych warunków klimatycznych, stąd preferowany jest charakterystyczny grzebień, w typie różyczkowym oraz niewielkie dzwonki. Najważniejsze jest to aby kura była odporna na wszelakie choroby.
Selekcja tych kur powinna iść także w kierunku kury ozdobnej, dumnej i powabnej.
WYGLĄD CZUBATKI
WYGLĄD CZUBATKI
Czubek kury powinien być fantazyjny, niewielki, taki jakie posiadały średniowieczne polskie kury czubate spotykane na dworach - stąd wzięła się ich nazwa - czubatka dworska.
Ogon powinna mieć bujny, gęsty, który powinna nosić prawie pionowo.
Ubarwienie jest sprawą drugorzędną.
Masa ciała koguta wynosi 2,5 - 3,0 kg
Masa ciała kury wynosi 1,8-2,2 kg
OBRĄCZKI:
Kogut -18 mm
Kura -16 mm
JAJA CZUBATKI
Czubatka dworska znosi rocznie 140-160 jaj, w kolorze kremowym lub jasnobrązowym.
Do dalszego wylęgu należy wybierać jaja najjaśniejsze. Powinno się eliminować te w kolorze brązowym.
WYGLĄD KOGUTA
Sylwetka masywna. Postawa dumną oraz wyprostowaną. Głowa średniej wielkości, musi wyglądać na zwartą oraz mocną, przechodzącą w szyję, bez widocznego odcięcia.
Oczy duże, koloru pomarańczowoczerwonego (przechodzące prawie w kolor pomarańczowy).
Dziub koguta powinien być krótki oraz mocny, o barwie zależnej od koloru upierzenia.
Grzebień koguta jest koloru różyczkowego, w postaci grubego charakterystycznego fałdu, z widoczny wyraźnym wyżłobieniem. Podbródek opierzony oraz gesty. Zausznice koloru czerwonego, niewielkie, zakryte przez pióra brody.
Dzwonki w wersji brodatej są małe, zaokrąglone, intensywne koloru czerwonego. W wersji bez brody są małe oraz okrągłe.
Szyja koguta powinna być pełna, krótka, harmonizująca z tułowiem oraz głową.
Czub niewielki, skierowany ku tyłowi, przypominający grzywkę, która nie zakrywa oczu.
Plecy koguta tej rasy powinny być jak najbardziej szerokie, masywne. Pióra siodła i grzywy w tym samym kolorze, szerokie, dobrze przylegające, bez widocznego odcięcia. Pierś kogut musi mieć szeroką, pełną. Brzuch dosyć wyraźnie zaznaczony. Skrzydła powinny być średniej wielkości, mocno przylegające, położone lekko skośnie, nie mogą wystawać poniżej brzucha.
Nogi krótkie, mocne, w kolorze zależnym od barwy upierzenia, z ostrygami palce (czteropalczaste) szeroko rozstawione.
Ogon obfity, z duża ilością sterówek i sierpówek, pełen, szeroki, noszony prawie pionowo. Sierpówki muszą być wygięte i długie, które zakrywają sterówki. Uda silnie oraz dobrze upierzone, krótkie.
|
Kogut czubatki w klatce |
WADY NIEDOPUSZCZALNE KOGUTA
Duży zakrywający oczy czub, lekka sylwetka, długie nogi, nogawice na udach, opierzone skoki, piaty palec, ogon noszony poziomo.
U kogutów z pojedynczym grzebieniem jego fałd jest przekrzywiony na bok, zbyt mięsisty. Dlugie dzwonki.
WYGLĄD KURY
Kura ma sylwetkę zwartą, krępą. Szyja oraz nogi są krótkie.
Grzebień jest różyczkowy, niewielki, w postaci zwartego fałdu w kształcie fasoli (jest on prawie niewidoczny ponieważ przykrywają do pióra na czubie). Czub kury powinien być proporcjonalnie zaokrąglony, wysklepiony do góry, nie powinien zakrywać oczu, ponieważ w innym wypadku utrudniał by widoczność kury z przodu jaki na boki. Ogon kury jest zwarty, prawie pionowy, z bardzo obfitymi sterówkami.
WADY NIEDOPUSZCZALNE KURY
Czub kury w postaci wiechy, zakrywający oczy. Grzebień nadmiernie wystający z czuba. Piaty palec. Barwa nóg inna niż opisana przy poszczególnych odmianach barwnych.
|