|
Ardeńska kura |
Kura Ardeńska pochodzi z belgi, jest kurą miniaturową, została wyhodowana na początku XX wieku. Rasa ta jest najbardziej rozpowszechnionych rasą kur ozdobnych. Kura Ardeńska pierwotnie była hodowana wyłącznie dla mięsa.
Wygląd
Kura Ardeńska ma małą, drobną głowę, na której znajduje się prosty, mały pojedynczy grzebień z pięcioma regularnymi ząbkami. Oczy ptaka są bardzo wyraźne, duże, mają barwę ciemno-brązową, są otoczone czarną obwódką. Dzwonki także są małe, mają kształt okrągły, ich barwa jest różna, posiada wiele odcieni od barwy ciemno-czerwonej do czarnej. Zausznice małe, posiadają identyczną barwę jak dzwonki oraz policzki. Grzbiet kury Ardeńskiej jest długi oraz pochylony. Skrzydła ma długie, nieco przylegające do tułowia. Ogon pełny, bardzo dobrze rozwinięty, przez ptaki zawsze noszony wysoko, zaś sierpówki są szerokie i długie. Pierś pełna, szeroka i zaokrąglona. Skoki gładkie barwy ciemnej z widocznym niebieskim odcieniem. Kura Ardeńska posiada bardzo zgrabną sylwetkę, jest bardzo ruchliwa i energiczna. Upierzenie kury Ardeńskiej przylega do jej ciała, jest gładkie. Rasa ta występuje w wielu odmianach barwnych, najbardziej popularne są: barwa czarna, barwa srebrna oraz barwa złota.
Masa ciała
kogut 650g
kura 550g
Masa jaja
38g
Barwa skorupki jaja
biała
|