|
Rasa orłowska |
Orłowska rasa kur należy do starych ras drobiu hodowlanego. Została wychodowana w Rosji poprzez krzyżowanie kur ras bojowych z kurami miejscowymi. Kury rasy Orłowskiej są średniej wielkości, charakteryzują się swoim bardzo pięknym i bogatym upierzeniem w partii podgardla oraz szyi.
Rasa hodowlana pod względem użytkowości ogólnej, poprzez krzyżowanie jej z innymi kurami poprawia jakość mięsną innych ras kur.
Istnieją także miniatury kur Orłowskich, znane pod nazwą Orłow. Wyhodowano je w 1947 roku, a ukazane innym zostały w roku 1952.
Rasa Orłowska należy do bardzo popularnych ras kur zaliczanych do kur ozdobnych. W hodowli nie są zbyt wymagające i nie przysparzają problemów hodowlanych.
WYGLĄD
Kura Orłowska posiada średniej wielkości głowę. Jej grzebień jest mały, groszkowy o barwie czerwonej. Spod gęstych bokobrodów w ogóle nie wystają dzwonki oraz zausznice, są niewidoczne. Kura Orłowska posiada długą szyję, która jest bardzo gęsto opierzona. Dziób tych ptaków jest o średniej długości, bardzo mocny oraz lekko zakrzywiony.
Pierś kur nie jest za dobrze rozwinięta. Grzbiet jest wąski, kury noszą go lekko pochylonego. Skrzydła kur ras Orłowskich nie są zbyt długie i duże, ale bardzo dobrze przylegają do tułowia. Uda kur są bardzo silne, ale też słabo upierzone. Skoki są długie i także pozbawione jakichkolwiek piór. Ogon u koguta rasy Orłowskiej jest bardzo dobrze rozwinięty, a jego sierpówki są długie i opadające.
Masa dorosłego koguta wynosi - 3600g
Masa dorosłej kury wynosi - 2700 - 3000g
Masa jaja wynosi od 50 do 60g (skorupka jaja jest o barwie jasnobrązowej)
Istnieje wiele odmian barwnych rasy kur Orlowskiej:
biała
czarna
czarna nakrapiana
jastrzębiata
mohaniowa
trójbarwna
|