|
|
Brojlery
|
Brojlery kurze są specjalnie wyselekcjonowanymi liniami kur, które charakteryzują się znacznie szybszymi przyrostami dobowymi niż kury czysto-rasowe - i mniejszym zużyciem paszy na 1 kg masy ciała. Brojler szybko przybiera na wadze i dlatego w błyskawiczny sposób nadaje się do zabicia. Kury te muszą szybko się opierzać (do 42 dnia życia), ponieważ w przeciwnym razie podczas pierzenia mechanicznego ich pierze nie schodzi tak jak powinno.
Hodowcy zajmujący się chowem brojlerów rzadko zastanawiają się, skąd się wzięły te kury. Brojlery zostały wyhodowane w oparciu o rasę White Rock, która stanowiła rody żeńskie oraz rasę Cornish, stanowiącą rody męskie. W Polsce produkcja drobiu rzeźnego jest bardzo słabo rozwinięta, dlatego materiał do hodowli brojlerów najczęściej pochodzi z importu. Niestety nie ma linii brojlerów, która byłaby idealna. Każdy hodowca ma swoje sposoby, aby wykorzystać potencjał danego stada na osiągnięcie maksymalnych zysków.
|
Brojlery |
WYGLĄD
Nabywcy drobiu rzeźnego przy jego wyborze zwracają uwagę nie tylko na proporcjonalną budowę ciała ptaka, ale także na barwę i wygląd tuszki. Zasadniczo możliwe jest białe i żółte ubarwienie tuszek. Barwa skóry jest określona już w hodowli, przy wyborze rasy dostosowanej do gustów konsumenta. W większości krajów europejskich preferuje się kury o skórze białej. Niezależnie od tego pożądana jest jednolitość ubarwienia, co jest ściśle związane z podskórną warstwą tłuszczową. Zbyt cienka skóra , przez którą prześwitują ciemniejsze części mięsa, jest tak samo niekorzystna, jak skóra zbyt szorstka czy gruba. Każdy rodzaj plam na skórze i pozostałości po piórach, szczególnie ciemno ubarwione ptaki , obniżają ogólną jakość surowca. Do sprzedaży nie nadają się tuszki z wygnieciona klatką piersiową, krzywym mostkiem, pęcherzami piersiowymi, większymi uszkodzeniami i zmiażdżeniami skóry, połamanymi lub luźno zwisającymi kośćmi. Przy ustaleniu klas jakościowych uwzględnia się w dużym stopniu zewnętrzny wygląd tuszki.
Kurczęta rasy brojler muszą się odznaczać, szybkim tempem wzrostu, szybkim dochodzeniem do szczytu średniodobowych przyrostów masy ciała małym otłuszczeniem, bardzo dużą wydajnością rzeźną, dobrym wykorzystaniem paszy oraz niskim jej zużyciem na 1 kg przyrostu, bardzo doskonałym umięśnieniem klatki piersiowej oraz ud, białą barwą upierzenia białą lub żółtą skórą oraz szybkim opierzaniem.
|
Pisklaki |
HODOWLA
Brojlery dzięki szybkiemu tempu wzrostu i osiąganiu znacznej wagi w krótszym czasie, są stosunkowo tanie w produkcji.Chów brojlerów trwa zazwyczaj od 5 do 7 tygodnia ich życia, co jest związane z opłacalnością produkcji. Po tym terminie mają bardzo słaby przyrost masy ciała w stosunku do zużytejpaszy. W tym okresie zwiększa się także ilość mięśni piersiowych, a także nadmiernie ich otłuszczenie. Aby kurczęta brojlery mogły osiągnąć pożądaną masę ciała w jak najkrótszym czasie, potrzebują odpowiedniego żywienia. Według wymogów ustawy o ochronie zwierząt, kurczęta powinny mieć stały dostęp do paszy albo być karmione w pewnych odstępach czasu. Nie mogą być pozbawione pokarmu dłużej niż 12 godzin przed przewidywaną godziną uboju.
Nie ma żadnych reguł, że w ciągu danego okresu wszyscy hodowcy osiągną takie same wyniki produkcyjne w swoich hodowlach. Składa się na to wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest potencjał produkcyjny stada brojlerów, które zostało wstawione do kurnika. Bardzo ważne jest przygotowanie kurnika na przyjęcie piskląt. Już od początku należy pamiętać o dopuszczeniu ptakom świeżego powietrza, uchylić minimalnie kilka klap albo okienek. Wentylacja to nie tylko odpowiednia temperatura, ale i wymiana gazów (CO2 i tlenu). System wentylacji powinien tak działać, aby koncentracja amoniaku nie przekraczała 20 ppm, koncentracja siarkowodoru nie była wyższa niż 5 ppm, koncentracja CO2 nie przekraczała 3000 ppm- mierzona na poziomie głów kurcząt, temperatura wewnętrzna nie przekraczała temperatury zewnętrznej o więcej niż 3?C, jeżeli temperatura zewnętrzna mierzona w cieniu nie przekracza 30?C, średnia wilgotność względna mierzona wewnątrz kurnika w ciągu 48 godzin nie przekraczała 70%, jeżeli temperatura zewnętrzna jest niższa niż 10 stopni celcjusza.
|
Wyklute piskle
|
Najlepiej zacząć ogrzewać kurnik na 48 godzin przed wstawieniem kurcząt, aby osiągnąć 33-35?C w dniu wstawienia, a temperaturę posadzki - 29?C. Pasze należy wysypać pisklętom przed ich wstawieniem. Najlepiej zrobić to na papierze i ustawić ją pod poidłami. Odgłos dziobania w papier będzie przyciągał pisklęta w pierwszych dniach po wstawieniu. Łatwiej znajdą paszę i wodę. Należy także ułatwić dostęp do wody, oprócz standardowego wyposażenia kurnika w poidła smoczkowe i miseczkowe, należy wstawić poidła pisklęce. Po 2-3 dniach można z nich zrezygnować. Należy sprawdzać wyniki produkcyjne, przynajmniej raz w tygodniu. W zależności od tego, jak przyrastają pisklęta, należy stosowa odpowiednie oświetlenie. Gdy ptaki zbyt szybko rosną, dochodzi do zejść.
Musimy pamiętać że pisklęta nie potrzebują intensywnego światła. Niektórzy hodowcy trzymają pisklęta w "półmroku". Odchów brojlerów nie jest kłopotliwy lecz hodowca musi zapewnić im odpowiednie warunki nie tylko żywieniowe, ale także bytowe. Obsada kurcząt na jednostkę powierzchni stanowi integralny, z koncentracją energii i białka w paszy, czynnik technologiczny, a więc w równym stopniu określa efektywność wychowu brojlerów. W miarę wzrostu należy zwiększać im przestrzeń życiową dochodząc w końcowym okresie do obsady 10 szt/m?. Brojlery chowane w gęstszej obsadzie mogą mieć brudne i uszkodzone upierzenie, a ściółka może stać się zbita i wilgotna. Należy zwrócić uwagę na porę roku, ponieważ latem kur musi być mniej, ze względu na zbyt wysoką temperaturę, która przy dużym zagęszczeniu może prowadzić do masowych upadków. Optymalną obsadę warunkuje przede wszystkim wyposażenie techniczne kurnika, w tym system wentylacyjny. Nieodpowiednie warunki środowiskowe sprawiają, że kurczęta są podatne na choroby.
|
|
|
Komentarze (4)Autor: admin (2010-08-01, 13:15:13) [odpowiedzi: 3] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Brojlery |
|