|
Kogut rasy hamburskiej |
Kura hamburska należy do najstarszych ras kur, została wyhodowana w Holandii. Pierwsze zmianki na temat tej rasy pojawiły się w 1740 roku, gdy zyskały większą popularność zostały sprowadzone na tereny Anglii. Z początku nosiły nazwę kur holenderskich, następnie jednak przyjęła się nazwa kury hamburskie (ta nazwa wzięła się dlatego, że ptaki zostały przywiezione z portu Hamburg). Z początku rasa była hodowana jako ptak ozdobny. Istnieje też odmiana miniaturowa.
Wygląd
Rasa ta posiada budowę ciała bardzo lekką i drobną. Ptaki te charakteryzują się bardzo zgrabną i elegancką budową ciała. Ptaki tej rasy posiadają ładnie zbudowaną głowę. Na głowie znajduje się grzebień różyczkowy, który ma szeroki kształt z przodu i zwęża się w tył. Grzebień jest rozwidlony. Dzwonki małe, cienkie, dobrze zaokrąglone, barwy czerwonej. Zausznice mają kształt kulisty, są niezbyt duże, mają barwę białą. Policzki u tej rasy nie są opierzone. Oczy maja ciemną barwę, która może mieć kolor czarny lub ciemno-czerwony. Dziub kur i kuraków rasy hamburskiej jest krótki, prosty, posiada jasną barwę na czubku, zaś ciemnieje w kierunku nasady. Grzbiet dość długi, pochylony, wąski. Pierś bardzo pełna, wysoka, kształtem zaokrąglona. Szyja o średniej długości nieco wygięta. Skrzydła dostatecznie długie, dobrze przylegają do ciała ptaków. Uda posiadają ładny kształt, skoki nie posiadają na sobie żadnego upierzenia, maja barwę niebieskawą. Ogon u koguta rasy hamburskiej jest bardzo pełny, sierpówki długie, bardzo silnie zagięte w dół.
|
Dwie kury i kogut rasy hamburskiej w kurniku |
Kury i kuraki rasy hamburskiej występują w bardzo licznych odmianach barwnych, do najpopularniejszych odmian należy barwa srebrna oraz czarno nakrapiana.
Masa ciała koguta
od 2000g do 2500g
Masa ciała kury
od 1500g do 2000g
Masa jaja
ok 50g
|