|
|
Karmazyn
|
|
Kura karmazyn na wybiegu |
Kury rasy Karmazyn należą do najbardziej typowych przedstawicieli ras ogólnoużytkowych.Wyhodowane w amerykańskim stanie Rhode Island pod ang. nazwą Rhode Island Red("czerwone z Rhode Island"), stąd rasa ta nazywana bywa także także rodajlend.
Kury Rhode Island Red krzyżowane z kogutem Leghorn dają potomstwo o pokroju i cechach użytkowych typowych dla kur nieśnych, a skrzyżowane z kurami ras ogólnoużytkowych np. Plymouth Rock lub Sussex potomstwo autoseksingowe.
WYGLĄD
Karmazyn to rasa ogólnoużytkowej kury domowej o ciemnobrązowym upierzeniu, na brzegach piór czarno-metalicznym. Także nadaje się do chowu kurcząt na rzeź. Bywa zalecana obok ras rodzimych do hodowli ekologicznych.
|
Kurze jaja |
Kury tego rodu są szczególnie przydatne do chowu przyzagrodowego, na zielonych wybiegach. Ze względu na m.in. genetycznie uwarunkowaną stosunkowo dużą odporność na chorobę Mareka, w chowie przyzagrodowym wyróżniają się dużą przeżywalnością (ok.90%).
Średnia masa ciała kogutów wynosi około 3000 g, a kur około 2500 g. Do 64 tygodnia życia znoszą około 190 jaj o brązowej barwie skorupy i masie ok. 60 g. Po rocznym użytkowaniu nieśnym znakomicie nadają się na tzw. kurę rosołową.
Wg Instytutu Zootechniki kury karmazyny ujawniają w krzyżowaniu towarowym takie cechy jak:
|
Kury rasy karmazyn podczas posiłku |
bardzo dobrą zdrowotność i żywotność
zadowalającą nieśność
możliwość produkcji mieszańców autoseksingowych ( pisklęta- kurki i kogutki różnią się między sobą barwą puchu i można rozpoznać ich płeć)
dobre przystosowanie do trudnych, lokalnych warunków środowiskowych (na wolnych wybiegach)
|
|
|
Komentarze (2)Autor: admin (2010-08-01, 13:15:13) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Karmazyn |
|