Appenzeller jest rasą kur która powstała ze starych odmian czubatek. Rasa ta należy do jednych z najstarszych oraz bardzo rzadkich okazów gatunkowych, ptaków ozdobnych. Kury zostały wyhodowane w Szwajcarii na terenie Appenzell (od tej miejscowości wzięła się ich nazwa), nosiły one zaszczytne miano - kur najcenniejszych. Kury te hodowano na bardzo wysokich terenach otwartych w górach.
Kury tej rasy bardzo dobrze znosiły warunki klimatyczne jakie panowały na terenach ich hodowli w Szwajcarii. Kury rasy Appenzeller są bardzo piękne i ruchliwe, bardzo dobrze czują się w dużej wolierze. Najpowszechniejsze i najczęściej spotykane ubarwienia tych kur to:
czarna
niebieska
srebrna czarna nakrapiana
złota czarna nakrapiana
|
Małe kury rasy Appenzeller |
W dzisiejszych czasach wzrasta coraz bardziej zainteresowanie hodowlą tych kur. Z jednej strony jest to informacja pozytywne, ale z drugiej bardzo problemowa, ponieważ w niektórych hodowlach może nastąpić utrata pewnych cech charakterystycznych gatunku tych ptaków ozdobnych.
Niektórzy hodowcy ze Szwajcarii zaczęli prowadzić kursy i różne szkolenia na temat odpowiedniej hodowli kur rasy Appenzeller, dla osób zainteresowanych ich hodowlą. Jest to doskonała metoda na zachowanie czystości rasy tego gatunku kur.
|
Kury rasy Appenzeller |
WYGLĄD
Głowa nie należy do dużych, jej wielkość jest średnia, ma charakterystyczny czub pokryty piórami nastroszonymi w kierunku przodu, widoczny jest także wyrostek. Grzebień z wyglądu przypomina zaokrąglone rogi, które rozchylają się w gorę. Skrzydła są umiejscowione dość wysoko, bardzo dobrze przylegają do tułowia kur. Appenzellery posiadają średniej długości nogi, z czterema palcami (pazury kur są barwy jasnej). Skoki charakteryzują się niebieskim odcieniem. Kury tej rasy posiadają szeroki i lekko pochylony grzbiet. Ogon koguta przypomina z wyglądu sterczący oraz wysoki wachlarz. Dziób jest bardzo mocny, posiada kolor rogu na którym mieni się niebieski odcień.
masa ciała koguta wynosi około 1,5 - 1,8 kg
masa ciała kury wynosi około 1,2 - 1,5 kg
masa jaja kurzego wynosi około 55 g (skorupka jaja ma kolor biały)
|