|
Kura |
Kura Wędkarz z Limousin to bardzo stara rasa kur, która była hodowana w zachodniej Francji (region Correze). Nazwa tej rasy ma ciekawą historię , ponieważ pióra koguta tej rasy o barwie niebieskiej, są bardzo cenione przez wędkarzy, którzy wykorzystują pióra koguta do produkcji, cieszących się wielkim zainteresowaniem sztucznych much - pomocnych przy połowie ryb. Kura Wędkarz z Limousin wyła hodowana ze względu na pozyskanie piór oraz jaj.
Wygląd Wygląd Głowa tej rasy kur jest średniej wielkości. Na głowie znajduje się grzebień, który składa się z piciu lub siedmiu ząbków. Dzwonki gładkie w barwie czerwonej. Zausznice dość mocno rozwinięte, zaś policzki są nagie w barwie czerwonej. Oczy w barwie pomarańczowo- czerwonej. Dziób dość krótki w barwie ciemnego rogu, jest dość silny. Szyja prosta. Kura Wędkarz z Limousin charakteryzuje się ciałem o średniej budowie, jej grzbiet jest krótki i nieco pochylony ku tyłowi. Pierś jest wyraźnie wystająca, zaś brzuch jest słabo rozwinięty, skrzydła bardzo dobrze przylegają do tułowia. Uda u tej rasy kur są bardzo silnie zbudowane. Skoki cienkie, gładkie, w barwie jasnoszarej, lecz po bokach są w barwie różowej. Palce cztery, pazurki są w barwie białej, zaś ostrogi są bardzo wydatne. Ogon koguta tej rasy jest usytuowany prawie pionowo, wręcz prostopadle do linii grzbietu. Sierpówki są niezbyt obfite, są zagięte, charakteryzują się średnią wielkością. Istnieją dwie odmiany barwne kur rasy Wędkarz z Limousin, czarna i niebieska. Występuje także odmiana miniaturowa tej rasy.
Masa koguta
2500g do 3000g
Masa kury
do 2000g
Masa jaja
55g
Barwa skorupki
nieco wpada w barwę różową
|