|
Kura Ardeńska w klatce |
Kura Ardeńska jest rasą wyselekcjonowaną na początku XX wieku. Rasa ta pochodzi z rejonu Arden - od tej miejscowości wzięła się jej nazwa rasowa. Kura Ardeńska charakteryzuje się bardzo dużą aktywnością fizyczną oraz odznacza się bardzo dużą energicznością. Rasa ta pierwotnie przeznaczona była do hodowli na mięso.Kury i kuraki tej rasy posiadają średnia budowę ciała. Występuję także odmiana miniaturowa tej rasy, kura Ardeńska miniaturowa.
Wygląd
Kura Ardeńska posiada dość dużą głowę, na której znajduje się prosty, pojedynczy i długi grzebień cztero ząbkowy. Oczy dość duże, w barwie ciemnobrązowej, otoczone czarnymi obwódkami. Policzki bardzo gładkie. Dzwonki kuliste, barwy ciemnoczerwonej. Zausznice także ciemnoczerwone. Dziób bardzo silny w barwie ciemnej. Tułów ptaków jest wydłużony oraz ma zaokrąglony kształt. Grzbiet kur Ardeńskich jest nieco pochylony do przodu, ponadto jest wąski. Szyja długa i wyraźnie zakrzywiona. Pierś bardzo dobrze wykształcona, mocno wydatna, dobrze zaokrąglona. Skrzydła kur i kuraków tej rasy są długie, doskonale przylegające do ciała. Ogon u koguta tej rasy jest bardzo duży i pełny, sierpówki na ogonie są bardzo długie i proste. Uda bardzo silne, zaś skoki długie i nagie. Kura Ardeńska występuje we wielu odmianach barwnych, najczęściej występuje w barwach złotych z różnymi dodatkami (czarną, srebrną, niebieską).
Masa koguta
od 1750g do 2500g
Masa kury
od 1500g do 1750g
Masa jaja
60g
Barwa skorupki
biała
|