|
Kura welsumska |
Kura Welsumska została wyhodowana w Holandii na początku XX wieku, w małej miejscowości Welsum (stąd ich nazwa) . Pierwowzór tej rasy to odmiana kuropatwiana. W pracach nad tą rasą brały udział takie rasy jak Rodajland, Kochiny i Wyandott. Kura Welsumska z natury jest bardzo spokojna, charakteryzuje się średnią budową ciała. W hodowli kury te są bardzo dobrymi nioskami, składane prze nie jajka są dość spore, co drugi dzień w sezonie koloru ciemno-brazowego. Obecnie kury te są hodowane także w celach hobbystycznych, kiedyś wyłącznie jako nioski. Kura Welsumska występuje także w odmianie miniaturowej, które swoją budową przypominają rasę pierwotną, słyną z dobrej nieśności i niezwykłej wielkości znoszonych jaj, które powinny ważyć 47 g. Po raz pierwszy, kury tej rasy, zostały pokazane na wystawie światowej w 1921 roku, a trzy lata później zaprezentowano je w Niemczech. Kury tej rasy są hodowane także na terenach Polski. W Polsce, w ostatnich latach zyskują coraz to większą popularność.
Wygląd
Głowa o średniej wielkości, na głowie mieści się duży czerwony, prosty grzebień z wyraźnymi ząbkami. Dziób bardzo mocny, nieco zgięty. Część twarzowa mocno czerwona, bez piór. Oczy czerwone. Dzwonki i zausznice małe, o barwie czerwonej. Szyja krótka, bardzo mocno opierzona. Grzbiet krótki ale szeroki i mocny. Pierś Kur Welsumskich jest ładnie zbudowana, pełna oraz wydatna. Skrzydła bardzo mocne, długie. Nogi bardzo mocne i umięśnione, skoki długie i nieopierzone. U koguta ogon ładnie się prezentujący, z ładnie ułożonymi, zaginającymi się sierpówkami. Ogon u koguta bardzo pełny, szeroki, znajdują się na nim długie opadające sierpówki. Kura Welsumska posiada bardzo dużo odmian barwnych upierzenia.
|
Piec kur welsumskich |
Masa koguta
od 3000g do 3500g
Masa kury
od 2000g do 2500g
Masa jaja
80 g
Barwa skorupki
brązowa, często nakrapiana
|