|
Kury rasy galijskiej |
Kura galijska wywodzi się z terenów południowej Francji z obszaru Bresse, czasami rasa ta nazywana jest także Bresse gauloise. Kura galijska charakteryzuje się niezwykłą elegancja i gracją. Proporcje ciała kury są idealne. Kury tej rasy pierwotnie były hodowane ze względu na pozyskanie mięsa, lecz z czasem zyskały popularność i zaczęły być hodowane także jako ptaki ozdobne.
Wygląd
Kura galijska posiada drobną głowę, na której nie mieści się żaden czub, broda, ani bokobrody. Dziób jest bardzo silny, ma średnią wielkość. Grzebień jest pojedynczy, bardzo prosty. Grzebień nie jest zbyt wysoki, lekko zachodzi na dziób. Grzbiet jest nieznacznie pochylony. Policzki w barwie czerwonej. Oczy w barwie ciemnej, zaś źrenica ma barwę brunatną. Zausznice są białe o kształcie migdałka. Dzwonki o średniej wielkości, są cienkie i gładkie w barwie czerwonej. Szyja krótka, znajdują się na niej w partii tylnej długie i cienkie pióra. Kura galijska posiada średnią budowę ciała. Grzbiet jest szeroki i wydłużony, tak samo jak pierś. Skrzydła nie są zbyt duże, ale bardzo dobrze przylegają do tułowia ptaka. U kogutów tej ogon jest bardzo szeroki. Na ogonie znajdują się bardzo mocno rozwinięte sierpówki. Ogon tworzy wyraźny i bardzo ostry kąt wraz z linią grzbietu. Uda o budowie proporcjonalnej, skoki bardzo chude, gładkie o barwie stalowego błękitu. Kura galijska występuje w odmianie barwnej białej.
Masa koguta
od 2500g do 3000g
Masa kury
od 2000g do 2500g
Masa jaja
60g
Skorupka barwy
białej
|