|
Biała kura |
Kura alzacka należy do jednych z najstarszych ras kur. Rasa ta została wyhodowana w XIX wieku na terenach Alzacji. Ta rasa kur posiada krępą budowę ciała, bardzo dobrze się prezentuje, jest bardzo elegancka. Od samego początku swojego istnienia kury tej rasy były hodowane w celach uzyskania smacznego mięsa i jaj. Hodowcy wyhodowali także odmianę miniaturową kury alzackiej.
Wygląd
Kura alzacka posiada małą głowę, na której znajduje się różyczkowy grzebień, który jest pionowy i bardzo mocno uperlony. Na końcu grzebienia tych ptaków znajduje się duży kolec. Sam grzebień jest długi, bardzo wyraźnie opadający ku tyłowi. Dziób posiada średnią długość, jest bardzo mocny i silny, ma barwę ciemną. Oczy kury alzackiej mają ciemną barwę. Policzki posiadają czerwoną barwę, nie posiadają na sobie żadnego upierzenia. Dzwonki średniej wielkości, mają zaokrąglony kształt, ich barwa jest czerwona. Zausznice są również średniej wielkości, swoim kształtem przypominają migdały. Zausznice są barw białej, ze względu na swoją barwę są bardzo dobrze widoczne. Szyja nie jest zbyt długa, ale za to jest bardzo prosta. Tułów jest wyraźnie zaokrąglony. Pierś pełna i bardzo dobrze rozwinięta. Skrzydła posiadają średnią długość, bardzo dobrze przylegają do ciała ptaków. Ogon u kogutów tej rasy jest bardzo pełny, gęsty. Na ogonie kogutów znajdują się długie sierpówki, które są zakrzywione do dołu. Nogi są bardzo mocne, silne i wytrzymałe, nie posiadają na sobie żadnego upierzenia. Kura alzacka została wyhodowana w różnych odmianach barwnych, jednak najczęściej spotykaną odmianą barwną tych ptaków jest barwa biała, czarna, niebieska oraz złota.
|
Kura |
Waga ciała koguta
od 2000g do 3000g
Waga ciała kury
od 2000g do 2500g
Masa jaja
60g
Barwa skorupki
biała
|