|
|
Włoszka
|
Kura włoszka jest bardzo starą rasą, a do tego bardzo popularną i chętnie hodowlaną. Rasa ta została wyhodowana jak nazwa wskazuje we Włoszech. Na tereny Niemiec kury włoszki zostały sprowadzone w 1870 roku, gdzie również cieszyły się dużym zainteresowaniem. Kury włoskie zostały wyhodowane w standardowych rozmiarach i spotykane są w 22 odmianach barwnych upierzenia, zaś koguty mogą posiadać dwa rodzaje grzebienia tzn. pojedynczy bądź groszkowy. Wyhodowano także odmianę miniaturowa kur włoskich w 1920 roku w Niemczech i obecnie występują w 20 odmianach barwnych.
Wygląd
Kury włoszki posiadają wysoki i bardzo gładki grzebień typu pojedynczego, który jest bardzo mocny, a swoim wyglądem przypominają nerkę. U rasowych ptaków na grzebieniu powinno się znajdować od 4 do 5 głębokich zębów, sięgających do połowy szerokości i których środkowa linia przebiega idealnie na wysokości oczu. U kur grzebień nieco kładzie się na jedną ze stron, ale niedopuszczalne jest aby zasłaniał oczy. Dopuszczalny jest także grzebień typu różyczkowego, który jest mocno osadzony oraz wydatny. Taki grzebień jest długi, wystający, kształtem przypomina okrągły kolec. Grzebień typu różyczkowego jest lekko zagięty w kierunku szyi, ale nie może on jej dotykać. Rasa ta charakteryzuje się średnią wielkością. Tułów jest długi, mocny, szeroki, opływowy oraz zwęża się do tyłu. Skrzydła długie, zamknięte, doskonale przylegają do ciała. Skrzydła położone są dość wysoko. Pierś bardzo masywna, szeroka, mocna i wyraźnie pełna.Ogon jest bardzo obficie porośnięty w pióra. Jest prawie zawsze wysoko uniesiony, posiada na sobie bardzo długie sierpówki, które są zazwyczaj zagięte do dołu u kogutów, zaś u kur jest pełny i ma na sobie duże sierpówki.
Kurki włoszki hodowane są w następujących odmianach barwnych: białej, białej czarno gronostajowej, bursztynowej, czarnej, czarnej biało nakrapianej, czerwonej, kuropatwianej, niebiesko-kuropatwianej, niebiesko- pomarańczowej, niebieskiej, niebieskiej biało nakrapianej, pręgowanej, perłowoszaro-pomarańczowej, srebrzystej, złocistej, złocistej biało łuskowanej, złocistej niebiesko łuskowanej, złocistobrązowo-porcelanowej, złocistej czarno łuskowanej, żółtej.
Waga koguta
od 2500 do 3000 g
Waga kury
od 1750 do 2000 g
Waga koguta miniatury
około 1100 g
Waga ciała kury miniatury
około 900 g
|
Kogut i kura włoszka |
Masa jaja
około 55g
Masa jaja miniatury
około 35 g
Nieścność roczna
od 180 do 200 jaj
Nieśność roczna miniatury
do 140 jaj
Barwa skorupy jajaj
biała
Wielkość obrączek
kogut 18, kura 16
Wielkość obrączek miniatury
kogut 13, kura 11
Rozmnażanie
Kury włoszki są bardzo lubiane ze względu na swój wygląd oraz za walory ogólnoużytkowe. Kury włoszki bardzo szybko się rozmnażają wcześnie dojrzewają płciowo i przez wiele lat są doskonałymi nioskami. Charakteryzują się bardzo szybkim przyrostem masy mięsnej. U jednodniowych kurcząt ptaków o barwie upierzenia jastrzębiatej, można łatwo określić płeć.
|
|
|
Komentarze (1)Autor: ~9123M (2019-01-04, 17:52:55) [odpowiedzi: 0] (IP: 89.228.179.201)Odpowiedz Temat: Witam. Nie istnieje czasem barwa włoszki taka jak:
biała czerwonosiodłata lub po prostu czerwonosiodłata? |
|