|
Kura Ankana |
Kura Ankona jest starą europejską rasą kur wywodzącą się ze środkowych Włoch, a dokładnie z miasta Ankona. Kury tej rasy zostały wywiezione do Stanów Zjednoczonych w połowie XIX wieku, zyskały tam ogromną sławę i popularność jako dobre kury nioski. Kura Ankona jest kurą o średniej wielkości ciała. Na samym początku swojego istnienia kury te były hodowana jako nioski, i obecnie także są cenione jako nioski, ponieważ charakteryzują się bardzo dobrą i wysoką nieśnością.
Wygląd
Głowa o średniej wielkości, znajduje się na niej duży grzebień z kilkoma dość długimi ząbkami o barwie czerwonej. Dzwonki tej rasy kur są dość wydłużone, o zaokrąglonym kształcie, mają barwę czerwoną. Duże zausznice są bardzo dobrze widoczne, są duże o barwie białej. Policzki w barwie czerwonej. Dziób bardzo silny i w jasnej barwie. Szyjakury Ankona jest średniej długości, jest bardzo mocna i nieco wygięta. Grzbiet o średniej długości, jest pochylony. Tułów bardzo krótki, o owalnym kształcie. Pierś bardzo pełna i wyraźnie zaokrąglona. Skrzydła o średniej długości, bardzo dobrze przylegają do ciała. Sierpówki długie oraz zakrzywiony. Uda bardzo dobrze rozwinięte, skoki dość długie o barwie jasnej. Ogon u koguta tej rasy jest bardzo dobrze rozwinięty.
Kura Ankona występuje w kilku odmianach barwnych, a do najpopularniejszej odmiany upierzenia tych ptaków należy barwa czarna z widocznym białym nakrapianiem.
Masa koguta
2500g
Masa kury
2000g
Masa jaja
60g
Barwa skorupki
biała
|