Rasa kur- czubatka polska, pochodzi z Polski. Jest jedną z najstarszych ras kur ozdobnych hodowanych w Polsce. Kury te w hodowli pojawiły się w osiemdziesiątych latach minionego wieku. Dzięki wysiłkom holendra Arie'go Bolanda są dostępne wszystkie odmiany barwne. Czubatka polska jest ptakiem bardzo chętnie malowanym przez mistrzów holenderskiego malarstwa od stuleci.
Jak wynika ze źródeł pierwotne kury czubate przywędrowały do Polski z południowej Rosji, z koczowniczymi ludami Mongolii. Współcześnie czubatki polskie przypominały kury pawłowskie lub sułtanki. Kury te wędrowały przez Niemcy, Holandię, Anglię do Włoch (Padwy).Ich uszlachetnienie mało miejsce w Holandii, Anglii i w Niemczech. W Polsce kury, często były hodowane na wsiach i dworkach, zostały do dzisiaj prawie w niezmienionej postaci, lecz jest ich bardzo mało, nazwane zostały Czubatką staropolską.
WYGLĄD
Czubatka polska brodata
Jest kurą pochodzenia polskiego. Do niedawna nazywane były "Kurami Padewskiemi" (niem. Paduaner). W dawnych latach wszystkie kury czubate w Europie nazywane były Polskimi, zmieniło się to w roku 1869 na kongresie hodowców w Dreźnie, gdzie nazwano je Paduaner (Padewskimi), wtedy Rzeczypospolitej Polskiej nie było na mapie. W Polsce do dziś nazywane są Czubatkami polskimi brodatymi, ale często można spotkać się z nazwą Padewska.
|
Czubatka polska brodata |
Czubatka polska brodata to kura o bardzo delikatnej budowie ciała i dużym czubem na głowie. Cechą charakterystyczną tej kury jest broda, która zakrywa dzwonki jeśli je posiada. Głowa czubatki jest prawdziwym skarbem tych ptaków ozdobnych, jest średniej wielkości z widoczną naroślą na której wyrasta duży czub. Część twarzowa czerwona, tylko częściowo zarośnięta piórami tzw. bokobrodami. Nie posiada grzebienia, na jego miejscu występuje zaś narośl - skórka w kształcie przypominającym róg przed czubem. Dzwonki kury posiadają małe okrągłe, zaś uszy są całkowicie zakryte przez brodę oraz wąsy. Oczy są koloru brązowego lub pomarańczowego (jest to zależne od barwy ptaków). Tułów jest szeroki oraz zaokrąglony, natomiast pierś bardzo wydatna i zaokrąglona. Ogon kur jest noszony dosyć wysoko, kogut posiadają długie, szerokie sierpówki, skrzydła noszone są bardzo blisko ciała, trochę opuszczone ku tyłowi. Nogi są koloru szaroniebieskiego.
Kury te są dobrymi nioskami, ale nie przejawiają za bardzo instynktu kwoczenia.
Kury rasy- czubatka polska są spotykane jako olbrzymy oraz miniaturki.
waga koguta typu olbrzymia wynosi około 2500g, zaś kury 2000g
waga koguta typu miniatury wynosi około 900g, zaś kury 800g
Czubatka polska brodata występuje w kilku odmianach barwnych:
biała
beżowa (khaki)
czarna
czekoladowa
jastrzębiata (pręgowana)
kuropatwiana
niebieska
srebrna czarno łuskowana
żółta
złota czarno łuskowana
złota niebiesko łuskowana
wielbłądzia (chamois)
wielobarwna (tollbunt)
Czubatka polska bezbroda
Jest kurą pochodzenia polskiego. Czubatka polska bezbroda, rożni się od brodatej brakiem brody i barwą czuba, która ma zazwyczaj inny kolor niż reszta ciała. Kury te zostały dopracowane w Anglii i głównie w Holandii, stąd nazwa Białoczub Holenderski. W Niemczech nazywane są Holländer Haubenhühner, w Holandii Hollandse kuifhoenders, nawy te są błędne. W Polsce nazywane potocznie Białoczubami polskimi.
|
Czubatka polska bezbroda |
Na poświęcenie szczególnej uwagi u kury czubatki polskiej bezbrodawej zasługuje jej śnieżnobiały czub. Należy do kur średniej i smukłej budowy ciała. Głowa ptaka ozdobnego jest największym atutem, jest bowiem na niej osadzony wielki czub. Zausznice są białe, a u starszych osobników są zauważalne czerwone przebarwienia. Dzwonki małe koloru czerwonego. Kurki tej rasy nie posiadają grzebienia. Pod dziobem na białym czubie znajdują się barwne piórka ( tzw. motylek).
Grzbiet kogutów jest szeroki zwężający się ku tyłowi. Skrzydła duże i dosyć wysoko umiejscowione. Ogon kur jest wysoko podniesiony, u kogutów długie, szerokie i zamknięte sierpówki, a u kur gęste, szerokie oraz proste sierpówki. Pierś tych kur jest dobrze wysklepiona i mocno zaokrąglona.
Kury rasy- czubatka polska bezbroda są spotykane jako olbrzymy oraz miniaturki.
waga koguta odmiany dużej wynosi około 2500g, a kury 2000g
waga koguta odmiany miniaturowej wynosi około 900g, a kury 800g
Czubatka polska bezbroda występuje w następujących odmianach barwnych:
biała z białym czubem
biała z czarnym czubem
beżowa z białym czubem
bursztynowa z białym czubem
czarna z białym czubem
czekoladowa z białym czubem
nakrapiana z białym czubem
niebieska z białym czubem
pręgowana z białym czubem
żółta z białym czubem
Białoczuby żółte i czerwone
Kury tych dwóch odmian barwnych pojawiły się bardzo niedawno, białoczuby żółte powstały na początku 80 lat, a czerwone na początku XXI wieku. Nadal trwają prace hodowlane nad tą rasą, problem sprawiają czuby, które mają zbyt dużo barwnych piór oraz są zbyt luźne. Odmiany te pochodzą prawdopodobnie od włoskich kur. Problemem polega na tym, że podczas mieszania tych odmian czubatek polskich bezbrodych z innymi np. czarnymi wychodzą czarne z luźnym czubem.
Nowymi wyhodowanymi odmianami w Polsce są:
bursztynowa
czekoladowa
czekoladowo-kuropatwiana
czerwona (czubatka brodata)
khaki (beżowa)
srebrzysta
żółta (czubatka brodata)
HODOWLA
Bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniej higieny tym ptakom ozdobnym, powinny one mieć zawsze czysto i sucho. Kurki te potrzebują ciepłego, suchego i dobrze wentylowanego lokum. Nie ma dla tej rasy nic bardziej szkodliwego jak wilgoć w pomieszczeniu. Białoczuby są bardzo podatne na choroby układy oddechowego (mi. mycoplazma).
|
Pisklęta czubatki polskiej brodatej |
Zarówno czub czubatki polskiej bezbrodej jak i czubatki polskiej brodatej powinien być często czyszczony, gdyż bardzo szybko ulega zabrudzeniu oraz zamoczeniu.
Kury te w hodowli powinny mieć zapewnione odpowiednie karmidła i poidła, które są przystosowane właśnie dla tej rasy, co zapobiega zawilgoceniu i uszkodzeniu ich piór na głowie. Woliery dla tych kur powinny być zawsze zadaszone oraz suche.
Żywienie kur tej rasy jest też bardzo ważne dlatego w każdym okresie powinny być podawane odpowiednie pasze i karmy tzn:
Styczeń - maj (to okres nieśności), kurą podajemy granulat, gryt (potłuczone muszle ślimaków),twaróg, "sałatka" z selera, przekiełkowane ziarno.
Luty - lipiec (okres odchowu piskląt), kurą podajemy ziarno, jajko, twarożek, zielonki (pokrzywa, jarmuż, gwiazdnica itp.), owoce.
Sierpień - grudzień (okres spokoju), kurą podajemy zielonki, owoce, warzywa, nieco granulatu, mieszanka ziaren, gryt.
|